Events

IMG_9509

Felicitare cu ocazia Zilei Internationale a Asistentilor Medicali

De | Events

Mesaj de felicitare

 
 

Dragi colege şi colegi!

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali / Nurselor – 12 mai – felicit toți asistenții medicali din toate instituțiile medicale care stau la straja sănătății populației.

Zi de zi, voi toţi dăruiţi tot ce aveţi mai bun din cunoştinţa voastră, din spiritul vostru de solidaritate şi din serviciul vostru pentru a menţine şi a restabili sănătatea pacienților.

Zi de zi le oferiţi celor care au nevoie de îngrijire nu numai ajutorul vostru profesional, ci şi mângâiere, care izvorăşte din bunăvoinţa voastră, din angajamentul vostru şi din umanismul vostru profund. Sunteţi categoria cea mai numeroasă din instituţiile noastre din domeniul sănătății. În fiecare viaţă salvată, în fiecare copil vaccinat, în fiecare naştere asistată, în fiecare dezbatere pe tema sănătăţii, în fiecare tratament aplicat, în fiecare pacient care beneficiază din plin de atenţie şi sprijin se simte prezenţa eforturilor depuse de asistenții medicali.

Vă adresez din suflet calde şi sincere urări de sănătate şi prosperare, echilibru spiritual, realizări frumoase şi noi succese în realizarea sarcinilor nobile pe tărâmul profesiei noastre deloc uşoare, care zi de zi ne oferă provocări, dar şi motivaţii pentru performanţă şi perfecţiune.

Vă doresc activitate fructuoasă, precum şi toată dragostea şi afecţiunea celor apropiaţi! Fie ca perseverenţa şi spiritul de sacrificiu să vă însoţească mereu în alinarea suferinţelor pacienţilor! Pentru munca Dumneavoastră cu abnegaţie Vămulţumesc din suflet!

Cu deosebit respect și mult drag de voi,

Elena Stempovscaia,
Președintele Asociației de Nursing din Republica Moldova

IMG_9509

Parteneriat – Adunarea generala: „Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului”

De | Events

Adunarea generală în cadrul proiectului regional: „Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului – formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun“

 
 

 

Proiectul dat se bazează pe implementarea instruirii în controlul tutunului, care susține, pe termen lung, modificările standardelor practice de îngrijire medicală. Proiectul implică șase țări: Republica Cehă (în calitate de lider regional), Ungaria, România, Slovacia, Slovenia și Republica Moldova.

image_1_partenersGrupul țintă sunt nursele, cel mai mare grup de profesioniști de îngrijire medicală profesională, care are în mod clar cel mai mare impact asupra evoluției prevalenței fumatului și încercarea de renunțare printre personalul medical și pacienți. Scopurile principale ale proiectului sunt: sporirea cunoștințelor nurselor și capacitatea leadership în tratamentul dependenței fumatului, contribuția în prevenirea cancerului, și crearea posibilităților de a influența instruirea nursing și standardele practice prin  advocacy în Europa Centrală și de Est.

Pentru Republica Moldova a fost o deosebită onoare să fie parte componentă a acestui proiect  internaţional, care s-a alăturat proiectului la 1 februarie 2017, datorită grantului oferit de către Fundaţia Bristol-Meyers Squibb. Suntem convinşi, că această colaborare va contribui la promovarea spiritului participativ și stimularea nurselor din RM, precum și va crea un sistem complex de informare a populației și de consiliere pentru abandonul fumatului.

Astfel, pe data de 20 martie, 2018 la Bucureşti a avut loc adunarea generală a ţărilor partenere pentru a raporta rezultatele activităţilor în cadrul proiectului după un an de implementare. În cadrul adunării au participat reperezentanţii ţărilor partenere cât şi donatorii proiectului. Din partea RM au participat Dna Munteanu Maria, consultant principal în cadrul proiectului şi Dna Tîrziu Liliana, traducător.Image2_parteners

În cadrul acestei întruniri a fost prezentat raportul final privind implementarea activităţilor în cadrul proiectului în RM. Punctele forte ale proiectului fiind experienţa internaţională; metode şi forme noi de transmitere a informaţiei anti-fumat pentru asistenţi medicali, populaţie şi fumători; conştientizarea mai aprofundată a riscului fumatului şi implicarea mai activă a asistenţilor medicali în combaterea acestui viciu periculos.

Activităţile proiectului au inclus sesiuni de workshop cu participarea a 115 asistenţi medicali, organizarea diverselor flashmob-uri cu ocazia Zilei Anti-fumat, lansarea cursului de instruire online pentru asistenţi medicali şi diseminarea diverselor activităţi în cadrul proiectului.

Prin această cale aducem sincere mulţumiri echipei de coordonare şi finanţare a acestui proiect şi tuturor partenerilor participanţi în acest proiect important de colaborare.

IMG_9509

Pentru prima dată, începând din acest an, USMF „N. Testemițanu” va realiza admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”

De | Events

Începând cu vara acestui an, pentru prima dată, la USMF „N. Testemițanu” va avea loc admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”. Acest lucru a devenit posibil datorită suportului autorităților  publice centrale și colaborării  bilaterale între USMF „N. Testemițanu” și Școala de Nursing, MGH Institutul de Profesiuni ale Sănătății, Boston, Massachusetts și a Școlii de Nursing a Universității din Carolina de Nord, Greensboro, SUA
La 30 mai curent, secretarul general de stat, dl Boris Gîlca și reprezentanții USMF „N. Testemițanu”, s-au întâlnit cu dna Inez Tuck, decan al Facultăţii de Nursing, Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston și Nancy Hoffart, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Greensboro.
Aceștia au discutat despre importanța includerii acestui Program în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională în țara noastră, elaborarea planului de învățământ, formarea competențelor de predare în domeniul nursing a cadrelor medicale și materialelor metodico-didactice pentru asigurarea procesului de instruire.
„Introducerea noii specialități, cea de nursing la nivel universitar, este mai mult decât o necesitate, deoarece asistenții medicali, în activitatea lor, sunt puși în fața unor situații complicate pentru gestionarea cărora este nevoie de competență și profesionalism. Totodată, fortificarea capacităților asistenților medicali generali este în corespundere cu strategia națională în domeniul sănătății și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat dl Boris Gîlca.
Studiile la specialitatea Asistență medicală generală vor avea o durată de 4 ani și deja este prezentă în planul de admitere pentru vara anului 2018.
Menționăm că, planul de învățământ a fost aprobat la Senatul USMF, coordonat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. USMF „N. Testemițanu” a obținut autorizarea provizorie de realizare a Programului de studii în urma evaluării externe de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional și Cercetare.
În prezent, educația în nursing este asigurată la nivel de colegiu. Pentru dezvoltarea Programului de nursing, Universitatea beneficiază de suportul școlilor de nursing de la Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston, Massachusetts, al Universităţii din Carolina de Nord, Greensboro și al Universităţii de Stat A&T din Carolina de Nord, Greensboro, SUA

IMG_9509

EE-COE II End Project Meeting

De | Events

 

Tobacco consumption is one of the causes of preventable death. In the 20th century, tobacco consumption killed 100 million people. In 2015, more than 1.1 billion people were smokers. More than 600,000 people, over 25% of whom will die due to exposure to secondhand smoke. By 2030, the total deaths from tobacco use could increase to 8 million people annually.

On June 5, 2019, the Nursing Association of Moldova participated in the end project meeting which took place in Bled, Slovenia. Three people participated on behalf of the Nursing Association of Moldova. During the end project meeting, each participating country presented its final report on the project. Each country presented its planned activities, the problems, barriers encountered, and the lessons learned under the project. Under the EE-COE II project, the Nursing Association of Moldova has carried out a series of activities:

  1. Dissemination of project activities
    a) web page nursing94.org, Facebook social network
    b) monthly meetings of the Nursing Association Council
    c) publishing articles in NURSING magazine (total published – 15 articles)
  1. Informing the community by presenting a communication at the National Conferences on Tobacco Cessation
    a) National Conferences on International Nurses Day – 3 conferences with a total number of participants 1310
    b) Institutional Conferences – 3 conferences with a total number of participants 295
    c) Presentations at 2 International Conferences
  1. Distance learning (e-learning) with a result of 20 nurses who have completed all the learning stages.
  1. Flashmobs – 4 with a total of 335 participants
  1. Short seminars for different categories of nurses (from the hospital, health centers, schools, family nurses, etc.) and medical students – 5 short seminars with a total of 102 participants
  1. Publication of the Nurse’s Guide – Tobacco Control (information and interventions for nurses) distributed 800 copies
  1. In-person nursing workshops (training course)
    a) 1 year – 5 workshops with a total number of participants 114
    b) 2 year – 8 workshops with a total number of participants 233

Problems and difficulties

  • Lack of a statistical database at country level
  • Lack of knowledge in information technologies by nurses
  • Lack of access to computers and Internet in rural regions
  • Barriers and pressures from the tobacco industry

Lessons Learned

  • International experience in training strong leaders and fight against smoking
  • Obtaining leadership skills at European level
  • Creating examples of good practices for future projects.

On June 6, the team from Moldova had the opportunity to attend the 12th International Scientific Conference “Challenges and needs of the society in the area of prevention and promotion of health at all levels of health care”. At the conference participated nurses from various countries as Italy, Hungary, Slovenia, Kazakhstan, Canada, the UK, Kosovo and many others. The presentations were actual and very interesting for all nurses as were presented scientific data and research in nursing are.

IMG_9509

Nursing now

De | Events

Nursing Now, a three-year global campaign (2018-2020), aims to improve health by raising the profile and status of nursing worldwide. Run in collaboration with the World Health Organization and the International Council of Nurses, Nursing Now seeks to empower nurses to take their place at the heart of tackling 21st Century health challenges and maximize their contribution to achieving Universal Health Coverage
The campaign will focus on five core areas: ensuring that nurses and midwives have a more prominent voice in health policy-making; encouraging greater investment in the nursing workforce; recruiting more nurses into leadership positions; conducting research that helps determine where nurses can have the greatest impact; and sharing of best nursing practices.
The campaign is based on the findings of the Triple Impact report. The report concluded that as well as improving health globally, empowering nurses would contribute to improved gender equality – as the vast majority of nurses are women – and build stronger economies.
The campaign is being run as a programme of the Burdett Trust for Nursing, an independent charitable trust based in the UK. The Campaign Board includes individuals from 16 countries alongside representatives from the International Council of Nurses and the Burdett Trust for Nursing as well as the Director of WHO’s Health Workforce Department, Jim Campbell. The campaign is co-chaired by Lord Nigel Crisp, co-chair of the UK All-Party Parliamentary Group on Global Health, and Professor Sheila Tlou, Co-Chair of the Global HIV Prevention Coalition.