Adunarea generală în cadrul proiectului regional: „Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului – formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun“

 
 

 

Proiectul dat se bazează pe implementarea instruirii în controlul tutunului, care susține, pe termen lung, modificările standardelor practice de îngrijire medicală. Proiectul implică șase țări: Republica Cehă (în calitate de lider regional), Ungaria, România, Slovacia, Slovenia și Republica Moldova.

image_1_partenersGrupul țintă sunt nursele, cel mai mare grup de profesioniști de îngrijire medicală profesională, care are în mod clar cel mai mare impact asupra evoluției prevalenței fumatului și încercarea de renunțare printre personalul medical și pacienți. Scopurile principale ale proiectului sunt: sporirea cunoștințelor nurselor și capacitatea leadership în tratamentul dependenței fumatului, contribuția în prevenirea cancerului, și crearea posibilităților de a influența instruirea nursing și standardele practice prin  advocacy în Europa Centrală și de Est.

Pentru Republica Moldova a fost o deosebită onoare să fie parte componentă a acestui proiect  internaţional, care s-a alăturat proiectului la 1 februarie 2017, datorită grantului oferit de către Fundaţia Bristol-Meyers Squibb. Suntem convinşi, că această colaborare va contribui la promovarea spiritului participativ și stimularea nurselor din RM, precum și va crea un sistem complex de informare a populației și de consiliere pentru abandonul fumatului.

Astfel, pe data de 20 martie, 2018 la Bucureşti a avut loc adunarea generală a ţărilor partenere pentru a raporta rezultatele activităţilor în cadrul proiectului după un an de implementare. În cadrul adunării au participat reperezentanţii ţărilor partenere cât şi donatorii proiectului. Din partea RM au participat Dna Munteanu Maria, consultant principal în cadrul proiectului şi Dna Tîrziu Liliana, traducător.Image2_parteners

În cadrul acestei întruniri a fost prezentat raportul final privind implementarea activităţilor în cadrul proiectului în RM. Punctele forte ale proiectului fiind experienţa internaţională; metode şi forme noi de transmitere a informaţiei anti-fumat pentru asistenţi medicali, populaţie şi fumători; conştientizarea mai aprofundată a riscului fumatului şi implicarea mai activă a asistenţilor medicali în combaterea acestui viciu periculos.

Activităţile proiectului au inclus sesiuni de workshop cu participarea a 115 asistenţi medicali, organizarea diverselor flashmob-uri cu ocazia Zilei Anti-fumat, lansarea cursului de instruire online pentru asistenţi medicali şi diseminarea diverselor activităţi în cadrul proiectului.

Prin această cale aducem sincere mulţumiri echipei de coordonare şi finanţare a acestui proiect şi tuturor partenerilor participanţi în acest proiect important de colaborare.