Nursing Now – campanie globală pentru a împuternici și sprijini nursele în îndeplinirea provocărilor de sănătate a secolului 21

Despre Nursing Now

Nursing Now, este o campanie globală de trei ani (2018-2020), ce își propune să îmbunătățească sănătatea prin creșterea profilului și statutului de asistență medicală la nivel mondial. În colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și Consiliul Internațional al Nurselor, Campania Nursing Now urmărește să acorde susţinere asistenților medicali prin împuternicirea și contribuția lor la realizarea acoperirii universale de sănătate.
Campania se va concentra pe cinci domenii principale: asigurarea asistenţilor medicali și moașelor cu drepturi în elaborarea politicilor de sănătate; încurajarea investițiilor mai mari în forța de muncă nursing; recrutarea mai multor asistenţi medicali în funcții de conducere; efectuarea cercetărilor ce ar ajuta la determinarea impactului asistenţilor medicali; și schimbul de bune practici în îngrijirea medicală.
Campania se bazează pe rezultatele raportului Triple Impact. Raportul a concluzionat că, pe lângă îmbunătățirea stării de sănătate la nivel global, împuternicirea asistenților medicali ar contribui la îmbunătățirea egalității de gen – o mare majoritate de asistenţi medicali fiind femei – și pentru sporirea unei economii mai puternice.
Campania se desfășoară ca un program al Fondului Burdett Nursing, un fond de caritate independent, cu sediul în Regatul Unit al Marii Britanii. Consiliul de administrare includ persoane din 16 țări, alături de reprezentanți ai Consiliului Internațional al Nurselor și al Fondului Burdett Nursing, precum și directorul departamentului OMS pentru sănătate, dl Jim Campbell.

Nursing şi Moşit
Date generale
• Asistenţii medicali și moașele reprezintă aproape 50% din forța de muncă la nivel mondial în domeniul sănătății.
• Există o lipsă globală a lucrătorilor din domeniul sănătății, în special a asistenților medicali și moașelor, ce reprezintă mai mult de 50% din deficitul actual al lucrătorilor din domeniul sănătății.
• Cea mai mare lipsă de asistenți medicali și moașe bazată pe nevoi este în Asia de Sud-Est și Africa.
• Pentru ca toate țările să realizeze obiectivul 3 privind dezvoltarea durabilă privind sănătatea și bunăstarea, OMS estimează că lumea va avea nevoie de încă 9 milioane de asistenţi medicali și moașe până în anul 2030.

Asistenţii medicali au un rol esențial în promovarea sănătății, prevenirea bolilor și furnizarea asistenței primare și comunitare. Ei oferă îngrijiri în situații de urgență și sunt esențiali în realizarea unei acoperiri universale a sănătății.
La nivel global, 70% din forța de muncă de sănătate şi domeniul socială include femei, față de 41% din alte sectoare ocupării forței de muncă. Nursing şi moşit reprezintă o parte semnificativă a forței de muncă feminine.
Asistenţii medicali au multe roluri: asigură și gestionează îngrijirea și tratamentul personal, lucrează cu familiile și comunitatea și au un rol central în sănătatea publică și controlează bolile și infecțiile. Asistenții medicali sunt adesea primii și, uneori, singurii profesioniști din domeniul sănătății unde oamenii au un contact direct și pot evalua starea de sănătate. De asemenea, asistenţii medicali sunt o parte a comunității sale locale – împărtășind cultura, punctele forte și vulnerabilitățile sale – își pot modela și oferi intervenții eficiente pentru a răspunde nevoilor pacienților, familiilor și comunităților.

Răspunsul OMS
Activitatea OMS privind nursing și moșit este în prezent reglementată de rezoluția WHA64.7 (2011) a Adunării Mondiale a Sănătății, ce solicită statelor membre OMS să consolideze domeniul nursing și moşit printr-o serie de măsuri, inclusiv angajarea experților și includerea acestora în dezvoltarea resurselor umane pentru politicile de sănătate.
Direcțiile strategice globale pentru consolidarea domeniului dat 2016-2020 oferă un cadru pentru OMS și părțile interesate principale să dezvolte, implementeze și evalueze realizările nursing şi moşit pentru a asigura intervenții de îngrijire medicală accesibile, de calitate și sigure. Aici sunt stabilite patru teme generale pentru a ghida contribuțiile forței de muncă nursing şi moşit cu scopul de a îmbunătăți sănătatea globală:
• asigurarea unei forțe de muncă instruite, competente și motivate în cadrul sistemelor de sănătate eficiente și receptive la toate nivelurile și în diferite împrejurări;
• optimizarea dezvoltării politicilor, conducerea efectivă, gestionarea și guvernanță;
• sporirea capacităților și potențialului asistenţilor medicali și moașelor prin parteneriate profesionale de colaborare, educație și dezvoltare profesională continuă

Forumul Global Nursing şi Moşit, înființat în 2004, este organizat de OMS și se reunește la fiecare doi ani. Este un forum pentru specialiştii nursing şi moşit pentru a discuta și a se informa privind domeniile de interes comun. De asemenea, OMS a fondat rețeaua globală a forței de muncă în domeniul sănătății, un mecanism de angajare intersectorială, pentru a promova implementarea Strategiei globale privind resursele umane pentru sănătate: forța de muncă 2030 și recomandările Comisiei pentru ocuparea forței de muncă.
Ducesa de la Cambridge s-a alăturat asistenților medicali și altor lideri în domeniul sănătății din întreaga lume, lansând o campanie globală menită să sporească profilul și statutul asistentei medicale. Campania recunoaște că asistentele medicale se află în centrul eforturilor țărilor de a oferi sănătate tuturor. Fiind una dintre profesiile cele mai de încredere, asistentele medicale oferă îngrijiri eficiente și de calitate pentru persoanele de toate vârstele și sunt esențiale în abordarea sarcinii crescânde a bolilor necomunicabile cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
Vorbind la evenimentul de lansare de la Spitalul St Thomas, Londra, Ducesa se va alătura șefului Nursing Officer al Organizației Mondiale a Sănătății, Președintelui Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, liderilor de sănătate și asistenților medicali din țări din întreaga lume, utilizatorii de servicii pentru a evalua asistente medicale și campionul lor de conducere în furnizarea de cea mai bună calitate de îngrijire.
Campania globală este condusă ca un program al Burdett Trust for Nursing, în colaborare cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Evenimentul de la Londra este legat de un eveniment de lansare la Geneva, Elveția, găzduit de Universitățile din Geneva, în prezența directorului general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus și avocatul general al asistenței medicale, prințesa Muna Al-Hussein din Iordania și conducătorii și consiliile de conducere ale ICN. Campania va fi lansată și în țări precum Africa de Sud, Uganda și Statele Unite ale Americii.
Asistenții medicali sunt cei care au un rol esențial în promovarea sănătății, prevenirea bolilor, tratamentul și îngrijirea. OMS estimează că asistentele medicale și moașele reprezintă aproape jumătate din numărul total al lucrătorilor din domeniul sănătății din întreaga lume. Cu toate acestea, pentru ca toate țările să atingă obiectivul 3 de dezvoltare durabilă a sănătății și bunăstării pentru toți la toate vârstele, OMS estimează că lumea va avea nevoie de încă nouă milioane de asistente medicale și moașe până în 2030. Aceste locuri de muncă suplimentare reprezintă o oportunitate globală pentru investiții în personalul medical. Beneficiile locurilor de muncă vor fi deosebit de benefice pentru femei și tineri, după cum demonstrează raportul Comisiei de înalt nivel al Secretarului General al ONU privind ocuparea forței de muncă în domeniul sănătății și creșterea economică.
Nursing Now Co-Chair Profesorul Sheila Tlou a spus: Campania Nursing Now este de a sprijini asistentele medicale de a conduce, de a invata si de a consolida profesia. Le vom echipa prin formare, sprijin și dezvoltarea abilităților de conducere politică pentru a lua locul lor la masă atunci când se iau decizii cu privire la forma viitoare a asistenței medicale în țările lor “.
Annette Kennedy, președintele ICN, a declarat: “Consiliul Internațional al Asistenților Medicali este mândru că face parte din Nursing Now. Prin intermediul celor 133 de asociații naționale care aduc asistență medicală, știm că cele mai mari asistente medicale care lucrează pentru a oferi îngrijire și pentru a îmbunătăți sănătatea, dar știm și cât de greu poate fi viața lor profesională. Asistentele sunt răspunsul, dar avem nevoie de investiții și sprijin real “.
ICN va lansa astăzi un raport și un set de resurse pentru asistente medicale care vor fi utilizate sub tema “Asistenții medicali: o voce de conducere – Sănătatea este un drept al omului”. Acest raport al Zilei Internaționale a Asistenților, lansat devreme, este o modalitate prin care ICN aduce soluții de îngrijire medicală din întreaga lume la masa de politici globale.
Elizabeth Iro, Ofițer șef de asistență medicală a OMS, a declarat: “Lucrătorii din domeniul sănătății sunt ADN-ul sistemelor de sănătate. Acestea sunt cele mai mari active ale Ministerului Sănătății. Asistentele medicale și moașele reprezintă cea mai mare parte a lucrătorilor din domeniul sănătății și asigură îngrijirea familiilor și comunităților noastre atunci când avem nevoie de ele cel mai mult. OMS are încântarea să colaboreze în campania de sprijinire a asistentelor medicale și moașelor din întreaga lume în asistarea țărilor lor în realizarea Acoperirii universale a sănătății “.
Nursing Now a fost fondată de asistenți medicali și alți experți în domeniul sănătății, pe baza rezultatelor Raportului Triple Impact din 2016, elaborat de Grupul parlamentar al tuturor partidelor privind sănătatea globală din Marea Britanie, co-prezidat de Lordul Nigel Crisp, care este și co-președinte al consiliului Nursing Now. Raportul a concluzionat că întărirea asistenței medicale la nivel global ar avea un impact triplu de îmbunătățire a sănătății, de îmbunătățire a egalității de gen prin împuternicirea femeilor și consolidarea economiilor mai puternice. Acoperirea universală a sănătății nu va fi realizată decât dacă asistența medicală este consolidată.