Introducere
Asistența socială în înțelegerea sa contemporană este o profesie destul de nouă în țările vizate. Având o tradiție neoficială a “problemelor sociale” în timpul Uniunii Sovietice, aceste țări s-au confruntat cu un număr semnificativ de provocări sociale și economice după prăbușirea regimului sovietic, agravate de mai multe conflicte politice. Practica asistenței sociale a apărut ca un răspuns la aceste multiple probleme sociale, dar a fost inițial organizată în principal de ONG-uri individuale. Chiar dacă asistenții sociali s-au organizat în asociații de asistență socială în ultimii 10 ani, această profesie nu este pe deplin recunoscută și reglementată. Mai multe domenii sociale duc lipsă de un cadru legislativ de reglementare și structuri de finanțare durabile. În plus, furnizorii locali de servicii și lucrătorii sociali dau dovadă de o experiența profesională limitată și necesită susținere și formare profesională pentru a aborda în mod eficient multiplele probleme sociale din țările sale.
Obiective
Proiectul are ca scop să contribuie la bunăstarea socială a grupurilor vulnerabile prin dezvoltarea și consolidarea conceptului și accesul la asistență socială. Acest lucru este realizat prin:
- a) Profesionalizarea și crearea unei rețele de asociații în domeniul asistenței sociale în țările țintă, cu scopul de a spori competența acestora și formarea ca avocați, mentori și consilieri principali în problemele sociale de interes public.
- b) Sporirea domeniului asistenței sociale prin competențe cuprinzătoare și moderne privind lucrul social, care să le permită să identifice în mod adecvat și să răspundă necesităților sociale și cerințelor grupurilor vulnerabile de populație.
Activități
- Îmbunătățirea capacității strategice și organizaționale a Asociațiilor Lucrătorilor Sociali;
- Organizarea măsurilor de susținere de învățare pentru fiecare asociație (training-uri, vizite de studiu și stagieri în Austria, inclusiv învățarea la distanță, etc.);
- Conștientizarea opiniei publice prin mass-media și rezoluții comune politice;
- Organizarea unui mecanism regional de coordonare prin 3 grupuri de lucru;