An de an, la 12 mai, celebrăm munca asistenţilor medicali, al căror rol în sistemul de sănătate este major. Ziua Internaţională a Asistentului Medical este sărbătorită în toată lumea, pentru a evidenţia rolul important al acestei categorii profesionale. 12 mai marchează ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, considerată fondatoarea acestei profesii. Ea a înfiinţat prima şcoală de asistente medicale la Spitalul “Sf. Thomas” din Londra, în 1860.

Astăzi asistenții medicali reprezintă cea mai numeroasă categorie printre lucrătorii medicali. Acest lucru este de înțeles, deoarece ei efectuează cea mai mare parte din munca unei instituții medicale. Suntem o profesie – o profesie care merită respect și distincție. Vrem ca profesia noastră să fie scoasă din umbră, iar asistenții medicali să participle activ la luarea deciziilor, ca să poată transmite direct mesajele nurselor şi vocea lor să fie auzită.

Despre succesele obţinute dar şi despre problemele cu care se confruntă asistenții medicali s-a discutat în cadrul Conferinţei Naţionale consacrată Zilei Internaţionale a Asistenților Medicali, cu genericul “Nursele – o voce lider în sănătate pentru toți”, care a avut loc la Făleşti. Organizatorii evenimentului sunt Asociaţia de Nursing din RM, Consiliul raional Fălești, IMSP Spitalul raional Fălești și IMSP Centrul de Sănătate Fălești. Inaugurarea conferinței a avut loc cu melodiile ansamblului de violoniști din cadrul școlii de muzică și evoluarea ansamblului de dans “Favorit”. Cu un cuvânt de salut pentru asistenții medicali a venit Domnul Viorel Babii – președintele raionului, Domnul Iurie Osoianu – Directorul IMSP Spitalul raional și Doamna Nina Sciastlivîi – șef al IMSP Centrul de Sănătate Fălești. Lucrările conferinței naționale au continuat cu chestiuni privind sistemul de sănătate din Republica Moldova unde au raportat Doamna Elena Stempovscaia – președintele Asociației de Nursing din RM, Doamna Virginia Șalaru – vicedecan USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Doamna Maria Munteanu – asistent universitar, catedra medicina de familie, vicepreședintele Asociației de Nursing din Moldova, Doamna Tatiana Dnestrean – expert în îngrijiri integrate, Proiectul “Viața Sănătoasă”, Doamna Mariana Negrean – director adjunct pentru instruirea practică CEMF “Raisa Pacalo”, Domnul Andrei Eșanu, Doamna Svetlana Nojac – reprezentant al Companiei ,,Nestle”.

Pentru merite deosebite în domeniul de sănătate, asistenții medicali au fost menționați cu diplome de onoare din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Federației Sindicale SĂNĂTATEA. Pentru publicul prezent la conferință au cântat surorile Osoianu, care au prezentat un frumos program artistic. Conferinţa Naţională a Asistenţilor Medicali de la Făleşti a fost una de neuitat. Am primit foarte multe mesaje de mulţumire, participanţii au rămas satisfăcuţi iar aşteptările au fost depăşite. Din numele tuturor asistenţilor medicali din republică aducem mulţumiri mari Comitetului organizatoric din raionul Făleşti și tuturor care s-au implicat nemijlocit la organizarea acestei conferințe.

Conferinţa Naţională este parte a unui număr mare de activităţi realizate în cadrul Campaniei “Nursing Now” printre care:

  1. Acţiuni de caritate – asistenții medicali de la două spitale de copii din municipiul Chişinău – IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii „V.Ignatenco” şi IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1, care au organizat măsuri de caritate şi au ajutat două familii vulnerabile.
  2. Participarea la Concertul de Caritate „Mâinile care ajută sunt sfinte” pentru susţinerea îngrijirilor la domiciliu, (au participat 100 asistenți medicali)
  3. În instituţiile medicale au fost organizate flashmob-uri pentru susţinerea Campaniei Nursing Now”, câştigătorii acestui eveniment au fost: I loc – IMSP Institutul de Medicină Urgentă, II loc – IMSP Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, III loc – IMSP Clinica Stomatologică pentru Copii
  4. Concurs pentru „Cea mai bună asistentă medicală apreciată de către pacienţi” la nivel raional, republican, municipal și din asistenţa medicală primară. Câștigătorii sunt: Angela Vieru – IMSP Spitalul Raionul Glodeni, Vera Busuioc – IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Elena Roşca – IMSP Institutul Oncologic și Olga Aga – IMSP AMT Râşcani, mun. Chişinău
  5. Concurs fotografic din activitatea asistenților medicali: I loc – IMSP Institutul de Medicină Urgentă; II loc – IMSP Spitalul Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale şi IMSP Spitalul Clinic Republican; III loc – IMSP Institutul Mamei şi Copilului şi IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1
  6. Un alt concurs a fost pentru cel mai bun eseu „Alegerea mea de a deveni asistent medicali” şi aici au fost scrise 118 eseuri. Toate eseurile au fost menţionate cu insigna „Pentru dăruire în profesie” iar eseurile au post publicate în cartea „File de aur din istoria asistenţilor medicali din RM”.

 

Felicităm din inimă toți asistenții medicali cu ocazia sărbătorii profesionale! Primiți cele mai sincere urări de bine! Norocul să vă însoțească mereu, iar visele să devină realitate! Vă dorim multă sănătate, pace și căldură în familiile dumneavoastră!