News

IMG_9509

Parteneriatul bilateral Republica Moldova - Carolina de Nord timp de 20 ani

De | News

Parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral, în scopul facilitării cooperării în domeniul economic, cultural, științific, mobilităților academice, apărării și protecției civile.

Timp a două decenii, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu a dezvoltat relaţii de cooperare cu instituţiile de profil medical, de cercetare şi de asistenţă medicală din Carolina de Nord și a derulat un şir de proiecte ce țin de instruirea la distanță, de activitatea bibliotecilor medicale, precum și de domeniile: stomatologie, farmacie și asistență medicală generală. Acțiunile desfășurate s-au axat pe promovarea mobilităţii academice a profesorilor, a studenţilor şi a bibliotecarilor, pe dezvoltarea  și lansarea unui nou program de studii în Asistența medicală generală şi pe oferirea de suport tehnic din partea universităţilor şi a diverselor organizaţii din Carolina de Nord sub formă de loturi de instrumente medicale şi consumabile pentru instituţiile medicale din țară, inclusiv pentru clinicile universitare.

Pentru realizarea programei de studii Asistența medicală generală o echipă de la USMF Nicolae Testemiţanu a fost delegată prin intermediul Programului Open World pentru schimb de experiență profesională care sa desfășurat la Școala de Nursing din Universitatea din Carolina de Nord, Greensboro.

Timp de zece zile această echipă a avut parte de un program foarte intensă care sa axat pe o gamă largă de instruiri în școala de Nursing (UNCG), supravegherea activităților practice a nurselor din spitalul Moses Cone, în secțiile consultativă de ambulatoriu, spitalul pentru femei și secția boli interne.

Am vizitat Raleigh, NC unde am avut întrunire cu secretarul de stat Elaine Marshall, cu reprezentanții Congresului și legislatorii statului. Am participat la întâlnirea oficială cu boardul de conducere a Nursingului din Carolina de Nord, unde am luat cunoștință cu cadrul legislativ, programele de studii și standardele de practică. Ni sa prezentat cadrul didactic din clinică cu instruirea în domeniul predării nursingului. am vizitat trei centre medicale: Alamance și Moses Cone și Centrul de simulare a UNCG. Toți membrii delegației au avut ulterior discuții interactive cu membrii facultății și studenții la nursing.

O zi a fost axată pe metodele predare și de evaluare a activității clinice, inclusiv supravegherea, debreefingurile, discuțiile au contribuit la valorificarea rolului nursingului în sistemul de sănătate American. Practică care ar putea fi adaptată și pentru Republica Moldova. De asemenea, am construit relații de colaborare pentru viitor cu diferite structuri din sistemul universitar și public din Carolina de Nord.

Prin intermediul acestor activități au fost realizate obiectivele propuse.

Mulțumiri și profundă gratitudine Doamnei Elaine Marshall, Secretar de Stat al Carolinei de Nord, Domnului Rodney Maddox, Doamnei Lora Sinigur, Dr. Stephen Mackler, Nancy Hoffart ,Deborah Lekan Doamnei Donna Flake, Excelenței Sale Domnului Ambasador Dereck J. Hogan şi nu în ultimul rînd administrației Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Îmi exprimăm admirația și respectul pentru toți donatorii, sponsorii și voluntarii care sunt antrenați în acest proiect bilateral.

 

 

 

IMG_9509

Nursele din întreaga lume se solidarează în sprijinul nurselor din Ucraina

De | News

Au trecut trei săptămâni de la invazia Ucrainei și cu toții am văzut impactul devastator pe care l-a avut asupra poporului ucrainean, a asistentelor medicale și a sistemelor de sănătate ale acestora. Invazia a declanșat un bilanț teribil cu peste trei milioane de oameni, majoritatea femei și copii, forțați să-și părăsească țara și a pus în pericol pacea mondială.

Președintele ICN, dr. Pamela Cipriano, a declarat: „Trăim vremuri periculoase și înspăimântătoare, conflictul venind în timpul unei pandemii devastatoare care ne este încă foarte mult. Asistentele din lume încă luptă pe linia frontului COVID, iar sistemele noastre de sănătate sunt într-o stare fragilă: ultimul lucru de care are nevoie lumea este un război care amenință coexistența pașnică pe care o prețuim cu toții. În ciuda stresului și oboselii continue, asistentele de pretutindeni continuă să facă tot ce pot pentru pacienții și comunitățile lor și este inspirant să-i vezi atât de puternic implicați în îngrijirea refugiaților din Ucraina, atât în ​​interiorul Ucrainei, cât și în țările ei vecine.”

Consiliul Internațional al Asistentelor (ICN) a lansat campania #NursesForPeace pe 3 martie pentru ca asistentele să își poată exprima solidaritatea, să susțină apelul nostru pentru încetarea ostilităților și să doneze Fondului nostru umanitar din Ucraina.

A existat o reacție puternică în sprijinul campaniei din partea familiei globale de asistență medicală, arătându-și solidaritatea și sprijinul prin utilizarea imaginilor campaniei noastre pe conturile lor de pe rețelele sociale și prin trimiterea de mesaje către ICN și către asistenții și poporul din Ucraina. Am încuraja oamenii să continue să facă asta, să arate că sprijinul lor continuă în zilele și săptămânile următoare.

ICN continuă să solicite încetarea focului, iar petiția noastră online a primit aproape 2.500 de semnături, inclusiv de la Asociațiile Naționale de Nursing (NNA) și alte organizații care reprezintă peste 400.000 de asistente din întreaga lume. La începutul invaziei am cerut protecția unităților de sănătate și a personalului, în conformitate cu dreptul internațional, și am fost șocați și înspăimântați de atacurile pe care le-am văzut, precum bombardarea îngrozitoare a maternității de la Mariupol pe 9. Martie.

ICN dorește să recunoască sprijinul fenomenal din partea asistentelor individuale, ANN-urilor ICN și altor organizații de asistență medicală din întreaga lume, dintre care multe au donat cu generozitate Fondului umanitar ICN. Au fost primite donații foarte semnificative de la Asociația Asistentelor din Taiwan și de la Organizația Asistentelor Daneze, ambele susținători consecvenți ai programelor ICN și ai Fondului său umanitar. Scopul nostru este să ne asigurăm că fondurile ajung la asistentele medicale din Ucraina, lucru pe care îl vom realiza prin relațiile noastre strânse cu parteneri de încredere. ICN a trimis astăzi prima donație către Asociația Asistentelor Ucrainene pentru a asigura nevoile de bază pentru asistente, nclusiv hrană și ajutor medical.

Cu donațiile deja primite, Fondul Umanitar ICN se ridică la 100.000 CHF și este de așteptat ca un număr de angajamente substanțiale să crească semnificativ acest total în zilele următoare. O organizație care face un angajament foarte generos este Saskatchewan Union of Nurses (SUN) din Canada, care are o mare diasporă de ucraineni și legături strânse cu această țară. Președintele SUN, Tracy Zambory a spus: „Membrii SUN au legături profunde și incontestabile cu Ucraina, la fel și mulți dintre pacienții noștri. Ne simțim obligați să facem tot ce putem pentru a ajuta colegii noștri asistenți medicali, care au roluri vitale de jucat în acest conflict și în anii grei care urmează.” De asemenea, ICN are plăcerea de a raporta că Consiliul Spaniol de Asistență Asistentă (CGE) a deschis un cont pentru donațiile de asistență medicală către Ucraina, care urmează să fie trimise la Fondul Umanitar ICN.

În primele două săptămâni, campania #NursesForPeace pe rețelele sociale a ajuns la aproape 100 de milioane de oameni și a avut aproape 700.000 de interacțiuni pe rețelele sociale: cadrul nostru de Facebook a fost adoptat de peste 10.000 de utilizatori.

Am păstrat legătura regulată cu asistentele din Ucraina, care ne-au povestit despre atacurile asupra unităților lor și au descris nevoia lor disperată de provizii esențiale, cum ar fi alimente și îmbrăcăminte, lenjerie de pat, produse de igienă personală, medicamente și consumabile medicale, inclusiv insulina. , antibiotice, pansamente și garouri.

Lucrăm activ cu Asociația Asistentelor din Ucraina pentru a obține fonduri și ajutor în Ucraina și în mâinile asistenților medicali, astfel încât acest sprijin să aibă cel mai mare impact posibil asupra bunăstării asistenților medicali și a îngrijirii pacienților.

Suntem, de asemenea, în contact strâns cu ANN-urile din țările învecinate care primesc cei mai mulți refugiați, majoritatea fiind femei și copii, inclusiv Polonia, Moldova, România, Ungaria și Slovacia. Asistentele și ANI-urile lor din aceste țări contribuie masiv la răspunsurile la criza umanitară care se desfășoară, oferind îngrijire pentru nevoile imediate de sănătate ale refugiaților și trimiterea către servicii de specialitate pentru cei cu afecțiuni pe termen lung. Printre refugiați se numără asistente care vor avea nevoie de ajutor specific pentru a putea lucra și a-și întreține familiile. În prezent, explorăm împreună cu ANN-urile țărilor vecine câteva inițiative specifice în jurul acestui subiect, ca parte a activității pe care o desfășoară pentru efortul de ajutorare. Facem acest lucru în colaborare cu colegii noștri din Federația Europeană a Asistenților Medicali și Forumul European al Asociațiilor Naționale de Nursing și Moașă.

Directorul executiv al ICN, Howard Catton, a declarat: „Încercăm să obținem sprijinul nostru direct sau cât mai aproape posibil de asistenții medicali și îngrijirea medicală din Ucraina și ne dăm seama că un răspuns imediat este important. Dar vom dori, de asemenea, să oferim sprijin în următoarele săptămâni și luni.

ICN va continua să ceară încetarea imediată a ostilităților și va acționa întotdeauna pentru a proteja și sprijini asistentele medicale aflate în pericol, va asigura accesul în siguranță la asistență medicală și va depune eforturi pentru a oferi ajutor umanitar oriunde este nevoie.

Timp de mai bine de 120 de ani, ICN a lucrat pentru unitate în rândul forței de muncă globale din asistență medicală și vom face tot ce ne stă în putință pentru a contribui la realizarea liniștii pe care o dorim cu toții atât de mult, pentru că pacea și sănătatea sunt inseparabile.”

IMG_9509

O noua istorie nursing

De | News

2018 este un an de referință pentru domeniul nursing la nivel mondial. Ar putea fi chiar la rascruce. Niciodata nu am simtit o mai mare nevoie de nursing de înaltă calitate – și niciodată, probabil, forța de muncă nursing a fost nevoită să se confrunte cu multe dificultăți. O profesie globală a aproximativ 23 de milioane de femei și bărbați, asistenti medicali ce aduc o contribuție majoră pentru sănătate și domeniul dat, de la îngrijirea persoanelor în etate pina la combaterea bolilor infecțioase epidemice și reducerea mortalitatii materne si infantile.

Aproape 20 de ani în urmă, Celia Davies, un sociolog lider in nursing, a observat ca fundamentul muncii nursing rareori este pus in discutie la sedintele politice, ci mai mult rămâne ascunsă și invizibila (Davies, 2004). Prea puțin s-a schimbat de atunci, în ciuda unor progrese. Contribuția nursing și potențialul acestuia in îmbunătățirea sănătatii și bunăstarii nu au fost niciodată pe deplin recunoscute sau dezvoltate. Valoarea sa pentru sănătate și societate abia a fost cercetat sau cuantificat în afara domeniului profesional nursing.

Deși majoritatea volumului de munca nursing este privit simplu, acest fapt trebuie sa se schimbe, nu doar pentru faptul ca există o criză globală a forței de muncă și un deficit estimat de nouă milioane de asistenti medicali și moașe până în 2030. Provocările cu care se confronta planeta, societățile noastre și sănătatea națiunilor au implicații majore pentru nursing si asistenti medicali. Politicienii și factorii de decizie politică încep să realizeze că obiectivele globale, cum ar fi obiectivele de dezvoltare durabilă și acoperirea universala de sănătate n pot fi realizate fără consolidarea domeniului nursing. Această oportunitate trebuie cercetata înainte ca aceasta sa dispara complet.

Domeniul nursing în mod paradoxal rămâne în mare parte invizibil fiind în același timp puternic mitologizată pretutindeni, inclusiv rutina sa prin imaginea publica care descriu asistentii medicali în mod stereotip de îngeri sau femei usoare, așa precum am spus mai demult (Salvage, 1985). Majoritatea asistentilor medicali își duc munca în liniște, accepta rolurile subordonate atribuite, și rămân sub radarul managerilor. Uneori sunt pusi pe un piedestal atunci când lucrurile sunt bine, iar de multe ori sunt agresati atunci când lucrurile sunt rele. Totuși, asistenți medicali bine instruiti și împuterniciți sunt necesari mai mult decât oricând pentru a solutiona problema globală privind problemele de sanatate. obiectivele de dezvoltare durabilă și acoperirea universala de sănătate, toate acestea  nu pot fi realizate fără consolidarea nursing.

În cele din urmă, oameni influenți în afara profesiei au inceput sa inteleaga. Pe 27 februarie 2018, a fost lansata o noua campanie globala pe 3 ani care are drept scop implementarea domeniului nursing (www.nursing-now.org). Aceasta se desfășoară în colaborare cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și susținut de Fondul Burdett pentru Nursing și o coaliție de asistenti medicali și alte personalitati.

Lansarea campaniei Nursing Now a atras interesul intregii lumi si mass media, cu evenimente simultane in Marea Britanie, Elveția, Statele Unite ale Americii, Iordania, Africa de Sud și în alte parti. Directorul general OMS recent ales, Dr. Tedros Ghebreyesus, a vorbit la lansare, la fel ca și noul specialist Nursing al Ministerelor Sanatatii numit, Elizabeth Iro. Uimitor, OMS niciodata nu a avut un post nursing de cel mai înalt nivel, chiar dacă asistentii medicali cuprind mai bine de jumătate din forța de muncă din domeniul sănătății globale. Într-adevăr, ultimele decenii profilul și numărul de asistenti medicali care activeaza la OMS au scăzut. Aceeași situatie se poate spune despre multe organizații la toate nivelurile din sistemul de sănătate.

A fost un moment emotional pentru acei care au fost impreuna cu noi de la inceputul campaniei. Dr. Tedros Ghebreyesus insusi este un pioner, un expert in sanatate publica si politician, primul Director General OMS care nu este de profesie medic. Fiind ministrul sanatatii in Etiopia, el a incurajat asistentii medicali. Acest fapt a avut o diferenta majora la indicatorii sanatatii precum terapia antiretrovitala HIV/SIDA. Au fost introduce cinci obiective care trebuie realizate pina la sfrșitul anului 2020.

  1. Investiții mai mari în îmbunătățirea educației, dezvoltarea profesională, standardelor, reglementarea și condițiile de angajare pentru asistenti medicali.
  2. Diseminare sporită și îmbunătățită a practicilor eficiente și inovatoare în domeniul nursing.
  3. Influențe mai mari pentru asistenti medicali și moașe privind politica de sănătate globală și națională, ca parte a unui efort global de a asigura implicarea fortei de munca nursing în procesul de luare a deciziilor
  1. Mai multi asistenti medicali în funcții de conducere și mai multe oportunități de dezvoltare la toate nivelurile.
  1. Mai multe dovezi pentru factorii de decizie politică acolo unde domeniul nursing poate avea cel mai mare impact, pentru a imbunatati potentialul asistentilor medicali.

 

Campania Nursing Acum, stabilește obiective ambițioase in nursing fiind cheia succesului. Insa nu vom reusi daca mai mulți lideri nursing nu vor ocupa roluri influente nu doar in domeniul dat dar ală și în alte domenii. Campania aceasta solicită mai multi asistenti medicale în funcții de conducere și mai multe oportunități de dezvoltare la toate nivelurile. Se doreste ca aproximatv 75% din toate țările sa detina forta de munca nursing la posture de govern, de cea mai înaltă politică de sănătate și managementul echipelor. Mai mult decit atit trebuie asigurati ca sunt pe deplin sustinuti financiar și administrativ, de a contribui la dezvoltarea politicii necesare și competențelor politice.

În sfirsit, ceva se schimba pentru asistentii medicali care doresc să profite de aceste oportunități. Multi asistenti medicali și moașe simt că vocea lor nu este auzită sau ascultata, după cum evidențiază raportul OMS. Unii sunt îngroziți să vorbească când văd neglijarea sau abuzul pacienților și lipsa de încredere în sine pentru a efectua un bine atunci când au ocazia.

Asistenții medicali, ca actori principali în această istorie nouă, vor fi în centrul sistemelor durabile de sănătate care corespund necesitatilor individului și populației, ce sunt potrivite pentru prezent și inovatoare și adaptabile pentru viitor (APPG, 2016). Asistentii medicali lucrează pentru a forma servicii durabile, de înaltă calitate, eficiente și la prețuri accesibile pentru viitor care sa răspunda provocărilor

unor vremuri dificile. Asistentii medicali isi exercita înțelegerea și experiența sa ca practicieni, manageri, profesori, cercetători, factori de decizie și lideri. Ei oferă lidership la toate nivelurile, de la sectia institutiei până la comisia organizațiilor internaționale.

Este timpul să schimbăm paradigma veche și să insistăm sa fim luati în serios. Pentru asistentii medicali au trecut timpurile invizibile, necunoscute, subevaluate și tăcute. Acum este momentul să ne găsim vocile individuale și colective: Nursing acum!

Pentru a descărca documentul click aici.

IMG_9509

ASOCIAȚIA DE NURSING DIN REPUBLICA MOLDOVA ANUNŢĂ COMPETIȚIA FOTO

De | News

SUNT MÂNDRU DE PROFESIA MEA”

 
 

Obiectivul concursului

Scopul concursului este de a evidenția activitățile practice ale unui grup de specialiști în domeniul de nursing și moșit, cu fotografii. Fiecare profesie își aduce contribuția unică la furnizarea îngrijirii medicale, promovarea şi menţinerea sănătății, asigurarea siguranței pacienților. Fotografiile ar trebui să reflecte cât mai mult această contribuție, precum și cele mai importante valori profesionale – compasiunea şi dorința de a servi interesele societății, de a veni în ajutor în cele mai dificile condiții și de a fi cu pacientul în cel mai greu timp pentru el.

 

Cerințe tehnice pentru fotografii

  1. Un participant poate fi membru al Asociației de Nursing din Republica, membru al unei secții specializate sau a unei asociații regionale;
  2. Fotografiile pot fi preluate atât de către participantul la concurs în mod independent, cât și de către un fotograf profesionist, dacă participantul a organizat această fotografiere;
  3. Fiecare participant poate trimite până la 5 fotografii. Participanții trebuie, de asemenea, să păstreze copiile fotografiilor prezentate;
  4. Toate imaginile trebuie trimise electronic sub formă de fișiere separate în JPEG sau TIFF (cu o rezoluție minimă de 300 dpi). Dimensiunea minimă a imaginii / fotografiei este de 1200 de pixeli de-a lungul celei mai lungi părți, ceea ce este necesar pentru imprimarea lucrărilor foto. (Cu alte cuvinte, sunt acceptate imagini digitale preluate de la aparatul foto sub formă de fișiere, cu care nu se mai fac alte manipulări la compresia fișierelor);
  5. Nu sunt permise manipulări cu imagini utilizând programe de calculator sau filtre electronice;
  6. Participanții sunt pe deplin responsabili pentru obținerea permiselor necesare pentru fotografierea obiectelor specifice și permisiunea de a fotografia. Dacă fotografia descrie fața / fețele pacientului, fotografia este luată numai cu consimțământul informat scanat al pacientului pentru a folosi fotografia pentru concurs, pentru a fi utilizat în publicații despre competiție;
  7. Pentru concurs nu sunt acceptate, fotografiile inserate într-un document Word sau fotografii care au inscripții suplimentare și desene aplicate de editorii grafici.

 

Criterii de evaluare și determinarea domeniilor premiilor concurenței

  1. Conformitatea cu temele, luminozitatea imaginii, abordarea creativă și calitatea fotografiilor vor fi principalele criterii pentru alegerea câștigătorilor concursului;
  2. Evaluarea fotografiilor se va desfășura la sediul Asociației de Nursing
  3. Pe baza rezultatelor evaluării fotografiilor prezentate în concurs, se va lua o decizie cu privire la numărul de premii, adică câte premii locul – I, II şi III vor fi atribuite;
  4. Fondul de premii al Asociației de Nursing va fi de 5.000 lei pentru locul I, 3.000 lei pentru locul II și 2.000 lei pentru locul III;
  5. Rezultatele concursului vor fi anunțate de către membrii juriului la şedinţa Consiliului Naţional ANM, câștigătorii vor fi premiați ca parte a sărbătorilor cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali;
  6. Informațiile despre câștigătorii concursului vor fi publicate pe site-ul ANRM, precum și în revista Nursing, pagina Facebook;
  7. Cele mai bune fotografii vor fi, de asemenea, publicate pe pagina web a asociaţiei și în revista profesională Nursing.

 

Data concursului

  1. Concursul se va desfășura până la 29 martie 2019. După 29 martie, recepția fotografiilor competitive nu va fi efectuată;
  2. Fotografiile trebuie trimise la adresa de e-mail nursing@list.ru. Datorită faptului că volumul de e-mail este limitat la 20 MB, vă rugăm să fiți atenți la dimensiunea fișierului și, în caz de depășire, trimiteți fotografiile în mai multe litere. Este necesar să indicați în subiectul scrisorii – concurs de fotografie (denumirea instituţiei);

Dacă aveți întrebări, contactați ANRM prin e-mail nursing@list.ru sau tel. 069125358.

IMG_9509

Conferinţa Internaţională privind Controlul Tutunului 26-29 martie 2019

De | News

 

În perioada 27-29 martie 2019, Asociaţia de Nursing din RM a participat la Conferinţa Internaţională privind Controlul Tutunului care s-a desfăşurat la Bucureşti, România. În total în cadrul conferinţei au participat 400 de participanți din 50 de țări. Programul a inclus 4 sesiuni,
150 de rezumate publicate în revista oficială ENSP “Prevenirea și renunţarea la tutun”. Din partea Asociaţiei de Nursing din RM au participat opt persoane. Prezentare raport în cadrul şedinţei plenare a avut Preşedintele ANRM, Elena Stmpovscaia, apoi s-a participat la workshop împreună cu Asociaţia de Nursing din România.

Consumul de tutun este una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite. În secolul XX, consumul de tutun a ucis 100 de milioane de persoane. În 2015 mai mult de 1,1 miliard de oameni au fost fumători. Mai mult de 600.000 de persoane din care peste 25% copii vor deceda datorită expunerii la fumatul pasiv. Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea crește la 8 milioane de persoane anual.

În cadrul proiectului internaţional Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului – formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun, Asociaţia de Nursing din RM a realizat un şir de activităţi de combatere a fumatului: workshopuri – 312 participanţi, flashmoburi – 100 participanţi, informarea despre activităţile proiectului – 254 persoane, conferinţe naţionale – 3 la care au participat – 805 participanţi, evenimente publice – 104 participanţi, seminare pentru studenţi – 189 şi seminare pentru asistenţii medicali de familie – 340.

Probleme şi dificultăţi

  • Lipsa unei baze de date statistice la nivel de ţară
  • Lipsa de cunoştinţe în tehnologii informaţionale de către asistentele medicale
  • Lipsa de acces la calculatoare şi internet în prealabil la nivel de comunitate în sectarul rural
  • Piedici şi presiuni din partea industriei tutunului

Lecţii învăţate

  • Experienţă internaţională în formarea liderilor puternici şi combaterea fumatului
  • Obtinerea unor competente de lider la nivel european
  • Crerea de exemple de bune-practici în care munca realizată anterior, bună, corectă, valoroasă, să fie exploatată la maximum în proiectele viitoare;
  • Curajul şi increderea de a aplica si pentru alte programe de finantare

Concluzii

  • Experienţă internaţională în formarea liderilor puternici şi combaterea fumatului
  • Obtinerea unor competente de lider la nivel european
  • Crerea de exemple de bune-practici în care munca realizată anterior, bună, corectă, valoroasă, să fie exploatată la maximum în proiectele viitoare;
  • Curajul şi increderea de a aplica si pentru alte programe de finantare
  • Fumatul este factorul de risc major care afectează grav starea de sănătate
  • Conștientizarea necesității renunțării la fumat – un factor important de succes
  • Dependența de nicotină este o boală, nu un obicei, și necesită tratament.

IMG_9509

Ziua Mondială a Sănătății

De | News

Ziua Mondială a Sănătății se sărbătoreşte anul acesta cu genericul: “Acoperirea universală cu servicii de bază de sănătate”, ce reflectă obiectivul numărul 1 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oamenii trebuie să beneficieze de îngrijirile de care au nevoie atunci când au nevoie și acolo unde locuiesc. Dar atât în lume, cât și în Moldova mulți, încă foarte mulți oameni sunt forțați să aleagă între sănătate și cheltuielile zilnice, așa ca hrană, îmbrăcăminte, cheltuieli de întreținere a casei, etc.

Evenimentul de Ziua Mondială a Sănătăţii a fost organizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Universitatea de Medicină “N.Testemiţanu” şi în mod deosebit s-au evidenţiat nursele care au fost foarte active: IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Clinica Universitară, IMSP Clinica de Cardiologie, IMSP Spitalul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, IMSP Institutul Mamei şi Copilului, IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1, IMSP Spitalul Clinic Militar Central, IMSP AMT Buiucani şi IMSP AMT Centru, IMSP Centrul de Sănătate Straşeni, IMSP Centrul de Sănătate Varniţa.

“A fi sănătos, e la modă!” Emoții la maxim, energie pozitivă, zâmbete și voie bună. Ziua Mondiala a Sănătății nu are vârstă, la acest eveniment au participat și cei mici, unde au fost foarte activi participând la Lanţul Solidarităţii în jurul havuzului. Cei prezenţi la eveniment au avut ocazia să-şi măsoare pulsul, tensiunea aterială, să-şi aprecieze greutatatea corporală, glucoza în sânge, colesterolul şi să primească sfaturi de la medicii specialişti. Un interes deosebit şi de mare curiozitate a fost metoda nouă a spălatului pe mâni şi verificarea la aparatul cu laser.

Vă doresc mereu să staţi la straja sănătăţii şi să fiţi aşa de active cum aţi fost de 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii. Felicitări de Ziua Mondială a Sănătății, dragi colegi!

IMG_9509

EE-COE II End Project Meeting

De | News

Tobacco consumption is one of the causes of preventable death. In the 20th century, tobacco consumption killed 100 million people. In 2015, more than 1.1 billion people were smokers. More than 600,000 people, over 25% of whom will die due to exposure to secondhand smoke. By 2030, the total deaths from tobacco use could increase to 8 million people annually.

On June 5, 2019, the Nursing Association of Moldova participated in the end project meeting which took place in Bled, Slovenia. Three people participated on behalf of the Nursing Association of Moldova. During the end project meeting, each participating country presented its final report on the project. Each country presented its planned activities, the problems, barriers encountered, and the lessons learned under the project. Under the EE-COE II project, the Nursing Association of Moldova has carried out a series of activities:

  1. Dissemination of project activities
    a) web page nursing94.org, Facebook social network
    b) monthly meetings of the Nursing Association Council
    c) publishing articles in NURSING magazine (total published – 15 articles)
  1. Informing the community by presenting a communication at the National Conferences on Tobacco Cessation
    a) National Conferences on International Nurses Day – 3 conferences with a total number of participants 1310
    b) Institutional Conferences – 3 conferences with a total number of participants 295
    c) Presentations at 2 International Conferences
  1. Distance learning (e-learning) with a result of 20 nurses who have completed all the learning stages.
  1. Flashmobs – 4 with a total of 335 participants
  1. Short seminars for different categories of nurses (from the hospital, health centers, schools, family nurses, etc.) and medical students – 5 short seminars with a total of 102 participants
  1. Publication of the Nurse’s Guide – Tobacco Control (information and interventions for nurses) distributed 800 copies
  1. In-person nursing workshops (training course)
    a) 1 year – 5 workshops with a total number of participants 114
    b) 2 year – 8 workshops with a total number of participants 233

Problems and difficulties

  • Lack of a statistical database at country level
  • Lack of knowledge in information technologies by nurses
  • Lack of access to computers and Internet in rural regions
  • Barriers and pressures from the tobacco industry

Lessons Learned

  • International experience in training strong leaders and fight against smoking
  • Obtaining leadership skills at European level
  • Creating examples of good practices for future projects.

On June 6, the team from Moldova had the opportunity to attend the 12th International Scientific Conference “Challenges and needs of the society in the area of prevention and promotion of health at all levels of health care”. At the conference participated nurses from various countries as Italy, Hungary, Slovenia, Kazakhstan, Canada, the UK, Kosovo and many others. The presentations were actual and very interesting for all nurses as were presented scientific data and research in nursing are.

IMG_9509

Nurses: o voice to lead – Health for all!

De | News

 

Every year, on May 12, we celebrate the work of nurses whose role in the healthcare system is major. The International Nurses Day is celebrated worldwide to highlight the important role of this profession. May 12 marks the birthday of Florence Nightingale, the founder of this profession. She founded the first nursing school at “St. Thomas” in London in 1860.

Today nurses represent the largest category among healthcare professionals. This is understandable because they carry most of the work in a medical facility. We are a profession – a profession that deserves respect and distinction. We want nurses to participate actively in decision-making so that they can directly forward the messages to everyone and their voice to be heard.

The achievements and the problems faced by the nurses were discussed at the National Conference on the International Nurses Day with the title “Nurses – a leading voice in health for all”, which took place in Falesti. The organizers of the event are the Nursing Association of Moldova, Falesti rayon council,  Falesti Hospital and Falesti Health Center. The inauguration of the conference took place with an  ensemble of violinists and the folk ensemble “Favorit”. Dr. Viorel Babii – the district president, Mr. Iurie Osoianu – Director of the Hospital and Mrs. Nina Sciastlivii – head of Falesti Health Center, welcomed the participants with opening speeches. The works of the national conference continued with issues related to the health system in the Republic of Moldova, where presenters were Mrs. Elena Stempovscaia – the president of the Nursing Association of Moldova, Mrs. Virginia Salaru – vicedecan of Medicine University “Nicolae Testemitanu”, Mrs. Maria Munteanu – assistant professor, Vice-president of the Nursing Association, Mrs. Tatiana Dnestrean – Expert, HEALTHY LIFE Project, Mrs. Mariana Negrean – Deputy Director of Center of Excellence in Medicine and Pharmacy “Raisa Pacalo”, Mr. Andrei Esanu, Mrs. Svetlana Nojac – Representative of the Company “Nestle”.

For outstanding merit in the health area, nurses were granted with diplomas from the Ministry of Health, Labor and Social Protection and the National Union “HEALTH”. The National Conference is part of a large number of activities undertaken within the Nursing Now Campaign, including:

  1. Charity actions – nurses from two hospitals in Chisinau – Municipal Hospital for Children “V.Ignatenco” and Municipal Hospital for Children No.1 organized humanitarian aid and helped two vulnerable families.
  2. Participation in the Charity Concert “Helpful Hands” to support home care services, (attended by 100 nurses)
  3. In the medical institutions were organized flashmobs to support the “Nursing Now” campaign, the winners of this event were: I place – Institute of Urgent Medicine, II place – Institute of Neurology and Neurosurgery, III place – Dental Clinic for the children
  4. Contest for “Best Nurse” voted by patients at district, republican, municipal, and primary health care levels. The winners are: Angela Vieru – Glodeni District Hospital, Vera Busuioc – Municipal Clinical Hospital Nr.1, Elena Rosca – Oncological Institute and Olga Aga – IMSP Health Center Râşcani district, Chisinau
  5. Photo contest from the activity of nurses: I place – Institute of Urgent Medicine; II place – Hospital of the Ministry of Health, Labor and Social Protection and the Republican Clinical Hospital; III place – Mother and Child Institute and Municipal Children’s Clinical Hospital No.1
  6. Another contest was for the best essay “My choice to become a nurse” were written 118 essays. All essays were mentioned with the “Dedication to Profession” badge and the essays have been published in the book “Golden Files from the History of Nurses of the Republic of Moldova”.

We wish to congratulate all nurses with this professional holiday! Good luck should always accompany you, and dreams come true! We wish you health, peace and warmth in your families!

IMG_9509

Nursing now

De | News

Nursing Now, a three-year global campaign (2018-2020), aims to improve health by raising the profile and status of nursing worldwide. Run in collaboration with the World Health Organization and the International Council of Nurses, Nursing Now seeks to empower nurses to take their place at the heart of tackling 21st Century health challenges and maximize their contribution to achieving Universal Health Coverage
The campaign will focus on five core areas: ensuring that nurses and midwives have a more prominent voice in health policy-making; encouraging greater investment in the nursing workforce; recruiting more nurses into leadership positions; conducting research that helps determine where nurses can have the greatest impact; and sharing of best nursing practices.
The campaign is based on the findings of the Triple Impact report. The report concluded that as well as improving health globally, empowering nurses would contribute to improved gender equality – as the vast majority of nurses are women – and build stronger economies.
The campaign is being run as a programme of the Burdett Trust for Nursing, an independent charitable trust based in the UK. The Campaign Board includes individuals from 16 countries alongside representatives from the International Council of Nurses and the Burdett Trust for Nursing as well as the Director of WHO’s Health Workforce Department, Jim Campbell. The campaign is co-chaired by Lord Nigel Crisp, co-chair of the UK All-Party Parliamentary Group on Global Health, and Professor Sheila Tlou, Co-Chair of the Global HIV Prevention Coalition.

IMG_9509

Project Cehia

De | News

“Quality and accessibility of home socio-medical care services in Republic of Moldova 2019-2022”

Socio-medical care services (at home and within day centers) are an important component of the social protection system, in which the state and civil society are committed to preventing, limiting or eliminating the temporary or permanent effects of certain events. considered as social risks, which can generate marginalization, social exclusion of people and families in difficulty, as well as directly influence the quality of life and health.
The creation and development of an integrated system of quality socio-medical services and adapted to the real needs of the population is a permanent concern that seeks as a result the faster and more efficient solution of the situations of difficulty, as well as the return to the active social-economic circuit.
The Republic of Moldova is facing a series of long-term challenges and trends, both at national, regional and global levels, which will have significant consequences in the coming decades. Uncertainty and unpredictability are increasing and new development paradigms must therefore be applied, taking into account internal capabilities. Thus, in order to become a society adapted to changes, uncertainties and challenges, the Parliament of the Republic of Moldova at the end of 2018 adopted the National Development Strategy “Moldova 2030”
The project “Quality and accessibility of medical and social care services at home in the Republic of Moldova 2019-2022″, implemented by Caritas Czech Republic in collaboration with the Public Association Pro-Development and the Public Association HOMECARE, with the financial support of the Czech Republic through the Program ” Czech Development Cooperation ”, tends to contribute to the social welfare of vulnerable groups, and access to medical-social assistance in the Republic of Moldova.

The general objective of the program is:
Supporting and strengthening the role of non-governmental organizations involved in promoting integrated medical-social care at home.

The program has the following specific objectives:
1. Supporting the local public administration authorities in order to develop community-based social-home care services based on the complex needs of the beneficiary.
2. Increase the access of the integrated medical-social service providers at home in promoting the medical and social policies at different decision levels.
3. Encourage the creation of networks of medical-social service providers with coverage at local / district / regional level, as well as promoting the exchange of experience and mutual learning.
4. Raising the level of awareness of all actors regarding the importance of community care.
5. Developing the capacities of non-governmental organizations regarding the process of developing and promoting social policies.
6. Strengthening the role of integrated social-medical service providers by applying the cross-sectoral mechanisms of cooperation in the process of assisting beneficiaries.

Thus, between July 1 and December 31, 2019, the Nursing Association of the Republic of Moldova within the given project implemented the program of small grants with the topic: “Education – a chance for integrated quality community services”.
The overall objective of the program is to improve the quality of life of the beneficiaries and their families by training the trainers involved in integrated community care (carers, carers, social / medical workers) and practicing the practical skills.

The aim of this program is to train more people who do not have medical education to cover integrated community care services. The training of caregivers, caregivers, social workers / social workers and their involvement in the care of patients at home will contribute to improving the quality of life of the beneficiaries and their families.
At the same time, the program has the role of promoting the training of carers, caregivers, social workers / social workers and mobilizing people without medical studies but well trained in the process of providing integrated community care services throughout the territory of the Republic of Moldova.

IMG_9509

Who Project

De | News

Project:
Tobacco cessation among youth in schools and community

Tobacco consumption is a major public health problem, considered a risk factor responsible for the increase in cases of severe non-communicable diseases, such as lung cancer, cardiovascular and respiratory diseases, chronic obstructive lung disease, atherosclerosis, etc. Smoking also severely affects pregnant women, causing premature births and low birth weight, and in newborns, the risk of developing sudden infant death syndrome increases.
In the Republic of Moldova, tobacco consumption and exposure to tobacco smoke is the second of ten risk factors, contributing to the burden of non-communicable diseases among men, measured in DALY (life years adjusted for disability), and the seventh – among women. In recent years, there has been a 1.4-fold increase in cancer incidence. The prevalence of diseases is also increasing, where smoking is the predominant risk factor, such as cardio and cerebrovascular diseases, lung cancer, chronic obstructive respiratory diseases. Annually, there are about 5-6 thousand deaths (about 12-14% of all deaths) due to diseases caused by tobacco consumption, including over 60% of deaths are recorded in persons of working age (mortality among men being 2 times larger than women).
According to statistics, every second Moldovan begins to smoke until the age of 19. 8.% of children between the ages of 13-15 years smoke out of which 11% are boys 11% and 3.2% girls.
In all health systems, nurses play a key role in early identification and application of short-term smoking cessation interventions. In the Republic of Moldova nurses are the largest group of health specialists. There are approximately 21,000 nurses in the Republic of Moldova. If each nurse would only help one smoker to quit each year, it would mean 21,000 smokers less annually.
The project aims to train trainers to develop and implement activities at the level of schools and communities aimed at reducing the number of smokers among young people and students.

The overall objective of the project is to reduce the number of smokers among school and community students and to inform them about the harmful effects of smoking on health.

Three groups of 20 to 23 trainers will be trained, among nurses who work in schools and among community nurses, who work in primary health care to train young people in schools and the population in the community as part of the tobacco control program.

Specific objectives:
1. Preparation of the training course for trainers
2. Elaboration of the Training Guide for trainers
3. Elaboration of the course support for participants
4. Monitoring the training process through testing
5. Evaluation of field activities
6. Description of case studies
7. Publication of case studies in Nursing magazine

The expected results:
1. Trained trainers (Order of the Ministry of Health, Labor and Social Protection) with the issuing of Certificates of Obtaining the title of Trainer in short interventions to quit smoking
2. Course support for participants
3. Report on the evaluation of field activities
4. Elaboration and publication of case studies in Nursing magazine