Au trecut trei săptămâni de la invazia Ucrainei și cu toții am văzut impactul devastator pe care l-a avut asupra poporului ucrainean, a asistentelor medicale și a sistemelor de sănătate ale acestora. Invazia a declanșat un bilanț teribil cu peste trei milioane de oameni, majoritatea femei și copii, forțați să-și părăsească țara și a pus în pericol pacea mondială.

Președintele ICN, dr. Pamela Cipriano, a declarat: „Trăim vremuri periculoase și înspăimântătoare, conflictul venind în timpul unei pandemii devastatoare care ne este încă foarte mult. Asistentele din lume încă luptă pe linia frontului COVID, iar sistemele noastre de sănătate sunt într-o stare fragilă: ultimul lucru de care are nevoie lumea este un război care amenință coexistența pașnică pe care o prețuim cu toții. În ciuda stresului și oboselii continue, asistentele de pretutindeni continuă să facă tot ce pot pentru pacienții și comunitățile lor și este inspirant să-i vezi atât de puternic implicați în îngrijirea refugiaților din Ucraina, atât în ​​interiorul Ucrainei, cât și în țările ei vecine.”

Consiliul Internațional al Asistentelor (ICN) a lansat campania #NursesForPeace pe 3 martie pentru ca asistentele să își poată exprima solidaritatea, să susțină apelul nostru pentru încetarea ostilităților și să doneze Fondului nostru umanitar din Ucraina.

A existat o reacție puternică în sprijinul campaniei din partea familiei globale de asistență medicală, arătându-și solidaritatea și sprijinul prin utilizarea imaginilor campaniei noastre pe conturile lor de pe rețelele sociale și prin trimiterea de mesaje către ICN și către asistenții și poporul din Ucraina. Am încuraja oamenii să continue să facă asta, să arate că sprijinul lor continuă în zilele și săptămânile următoare.

ICN continuă să solicite încetarea focului, iar petiția noastră online a primit aproape 2.500 de semnături, inclusiv de la Asociațiile Naționale de Nursing (NNA) și alte organizații care reprezintă peste 400.000 de asistente din întreaga lume. La începutul invaziei am cerut protecția unităților de sănătate și a personalului, în conformitate cu dreptul internațional, și am fost șocați și înspăimântați de atacurile pe care le-am văzut, precum bombardarea îngrozitoare a maternității de la Mariupol pe 9. Martie.

ICN dorește să recunoască sprijinul fenomenal din partea asistentelor individuale, ANN-urilor ICN și altor organizații de asistență medicală din întreaga lume, dintre care multe au donat cu generozitate Fondului umanitar ICN. Au fost primite donații foarte semnificative de la Asociația Asistentelor din Taiwan și de la Organizația Asistentelor Daneze, ambele susținători consecvenți ai programelor ICN și ai Fondului său umanitar. Scopul nostru este să ne asigurăm că fondurile ajung la asistentele medicale din Ucraina, lucru pe care îl vom realiza prin relațiile noastre strânse cu parteneri de încredere. ICN a trimis astăzi prima donație către Asociația Asistentelor Ucrainene pentru a asigura nevoile de bază pentru asistente, nclusiv hrană și ajutor medical.

Cu donațiile deja primite, Fondul Umanitar ICN se ridică la 100.000 CHF și este de așteptat ca un număr de angajamente substanțiale să crească semnificativ acest total în zilele următoare. O organizație care face un angajament foarte generos este Saskatchewan Union of Nurses (SUN) din Canada, care are o mare diasporă de ucraineni și legături strânse cu această țară. Președintele SUN, Tracy Zambory a spus: „Membrii SUN au legături profunde și incontestabile cu Ucraina, la fel și mulți dintre pacienții noștri. Ne simțim obligați să facem tot ce putem pentru a ajuta colegii noștri asistenți medicali, care au roluri vitale de jucat în acest conflict și în anii grei care urmează.” De asemenea, ICN are plăcerea de a raporta că Consiliul Spaniol de Asistență Asistentă (CGE) a deschis un cont pentru donațiile de asistență medicală către Ucraina, care urmează să fie trimise la Fondul Umanitar ICN.

În primele două săptămâni, campania #NursesForPeace pe rețelele sociale a ajuns la aproape 100 de milioane de oameni și a avut aproape 700.000 de interacțiuni pe rețelele sociale: cadrul nostru de Facebook a fost adoptat de peste 10.000 de utilizatori.

Am păstrat legătura regulată cu asistentele din Ucraina, care ne-au povestit despre atacurile asupra unităților lor și au descris nevoia lor disperată de provizii esențiale, cum ar fi alimente și îmbrăcăminte, lenjerie de pat, produse de igienă personală, medicamente și consumabile medicale, inclusiv insulina. , antibiotice, pansamente și garouri.

Lucrăm activ cu Asociația Asistentelor din Ucraina pentru a obține fonduri și ajutor în Ucraina și în mâinile asistenților medicali, astfel încât acest sprijin să aibă cel mai mare impact posibil asupra bunăstării asistenților medicali și a îngrijirii pacienților.

Suntem, de asemenea, în contact strâns cu ANN-urile din țările învecinate care primesc cei mai mulți refugiați, majoritatea fiind femei și copii, inclusiv Polonia, Moldova, România, Ungaria și Slovacia. Asistentele și ANI-urile lor din aceste țări contribuie masiv la răspunsurile la criza umanitară care se desfășoară, oferind îngrijire pentru nevoile imediate de sănătate ale refugiaților și trimiterea către servicii de specialitate pentru cei cu afecțiuni pe termen lung. Printre refugiați se numără asistente care vor avea nevoie de ajutor specific pentru a putea lucra și a-și întreține familiile. În prezent, explorăm împreună cu ANN-urile țărilor vecine câteva inițiative specifice în jurul acestui subiect, ca parte a activității pe care o desfășoară pentru efortul de ajutorare. Facem acest lucru în colaborare cu colegii noștri din Federația Europeană a Asistenților Medicali și Forumul European al Asociațiilor Naționale de Nursing și Moașă.

Directorul executiv al ICN, Howard Catton, a declarat: „Încercăm să obținem sprijinul nostru direct sau cât mai aproape posibil de asistenții medicali și îngrijirea medicală din Ucraina și ne dăm seama că un răspuns imediat este important. Dar vom dori, de asemenea, să oferim sprijin în următoarele săptămâni și luni.

ICN va continua să ceară încetarea imediată a ostilităților și va acționa întotdeauna pentru a proteja și sprijini asistentele medicale aflate în pericol, va asigura accesul în siguranță la asistență medicală și va depune eforturi pentru a oferi ajutor umanitar oriunde este nevoie.

Timp de mai bine de 120 de ani, ICN a lucrat pentru unitate în rândul forței de muncă globale din asistență medicală și vom face tot ce ne stă în putință pentru a contribui la realizarea liniștii pe care o dorim cu toții atât de mult, pentru că pacea și sănătatea sunt inseparabile.”