Proiectul:
Reducerea consumului de tutun în rindul tinerilor din şcoli şi comunitate

Consumul de tutun reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, considerându-se un factor de risc responsabil de creșterea cazurilor de boli netransmisibile severe, precum: cancerul de plămâni, bolile cardiovasculare şi respiratorii, boala obstructivă cronică a plămânilor, ateroscleroza, etc. Fumatul, de asemenea afectează grav femeile însărcinate, provocând  naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.
În Republica Moldova, consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun este al doilea din zece factori de risc, ce contribuie la povara bolilor netransmisibile în rândul bărbaţilor, măsurată în DALY (ani de viaţă ajustați în funcție de incapacitate), şi al şaptea – în rândul femeilor. În ultimii ani se atestă o creștere a incidenței prin cancer de 1,4 ori. Este în creștere și prevalența bolilor, unde fumatul este factorul de risc predominant, cum ar fi: bolile cardio  și cerebro vasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Anual, se înregistrează circa 5-6 mii de decese (cca. 12-14% din totalul deceselor) din cauza bolilor condiționate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% dintre decese se înregistrează la persoanele în vârsta aptă de muncă (mortalitatea în rândul bărbaților fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor).
Potrivit statisticilor, fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. 8. % dintre copiii cu vârste cuprinse între 13-15 ani fumează dintre care 11% sunt băieți 11% si 3.2% fete.
In toate sistmele de sanatate nursele au un rol cheie in identificarea timpurie si aplicarea interventiilor scurte de renuntare la fumat. In Republica Moldova nursele sunt cel mai mare grup de specialiști din domeniul sănătății. Există aproximativ 21.000 de nurse în Republica Moldova Dacă fiecare nursă ar ajuta doar un fumător să renunțe în fiecare an, ar însemna 21.000 fumători mai puțin anual.
Proiectul işi propune de a pregăti formatori pentru a elabora si implementa activitati la nivel de scoli si comunitati directionate spre diminuarea numărului de fumătroti printre tineri si elevi.

Obiectivul general al proiectului este diminuarea numărului de fumători din rândul elevilor din şcoli şi comunitate si informarea lor despre efectele nocive ale fumatului asupra sănătății.

Vor fi pregătiți trei grupe grupe câte 20 – 23 de formatori, din rândul nurselor care activează în şcoli şi din rândul nurselor comunitare, care activează în asistenţa medicală primară pentru a instrui tinerii din şcoli şi populaţia din comunitate drep parte a programului de control al tutunului.

Obiective specifice:
• Pregatirea cursului de formare de formatori
• Elaborarea Ghidului de formare de formatori
• Elaborarea suportului de curs pentru participanţi
• Monitorizarea procesului de instruire prin testare
• Evaluarea activităţilor în teren
• Descrierea studiilor de caz
• Publicarea studiilor de caz în revista Nursing

Rezultatele aşteptate:
• Formatori instruiţi (Ordul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale) cu înmânarea Certificatelor de Obţinere a titlului de Formator în interventii scurte de renuntare la fumat
• Suport de curs pentru participanţi
• Raport privind evaluarea activitatilor in teren
• Elaborarea si publicarea studiilor de caz în revista Nursing