Raport propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Consiliul Internaţional
al Nurselor cu ocazia Zilei Internaţionale a Nurselor
12 mai 2018
GENERICUL:
“Nursele – o sursă vitală: sănătatea este un drept uman”

 
Mesaj din partea Președintelui Consiliului Internațional al Nurselor
Consiliul Internațional al Nurselor (ICN) consideră că sănătatea este un drept uman. ICN se află în fruntea promovării accesului la sănătate, iar nursele sunt cheia furnizării acesteia. În întreaga lume, există persoane și comunități ce suferă de boli din cauza lipsei serviciilor accesibile de îngrijire a sănătății. Însă trebuie să ţinem minte că dreptul la sănătate se aplică și nurselor! Ştim cu toţii că îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei pacienţilor depinde de mediul pozitiv de lucru pentru personalul medical. Acest fapt înseamnă dreptul la un mediu sigur de lucru, remunerare adecvată, acces la resurse și educație. Aici putem adăuga şi dreptul de a fi auzit și de a avea dreptul în luarea deciziilor și implementarea politicilor de dezvoltare!

Fiind o forţă globală a nurselor, ICN va continua să-şi exprime părerea şi viziunea sa. În 2018, ICN face acest lucru mai convingător ca oricând. Urmând genericul din 2018: “Nursele – o sursă vitală: sănătatea este un drept uman”, acest document prezintă dovezi convingătoare ce arată modul în care investițiile în asistența medicală duc la dezvoltarea economică; și modul în care îmbunătățirea condițiilor de viaţă ale oamenilor duc la societăți sănătoase și economie productivă.

Pentru nurse, sănătatea fiind un drept uman înseamnă că toți oamenii au dreptul la acces la servicii de îngrijire a sănătății la un preț accesibil și de calitate, într-un moment în care au nevoie cel mai mult. La moment există nurse lideri care lucrează zilnic în instituții medicale ce pot lua o decizie importantă pentru profesie.

În această Zi Internațională a Nurselor, să ne alăturăm împreună pentru a împărtăși modul în care nursele pot transforma sistemul de sănătate astfel încât nici o persoană să nu rămână în urmă. Să ne unim vocile pentru a fi o voce care să conducă prin susținerea unei abordări centrată pe individ în sistemul de sănătate și să ne asigurăm că vocile noastre sunt auzite la influențarea politicii de sănătate, planificare și furnizare.

În numele tuturor de la ICN, felicitări de Ziua Internațională a Nurselor!

Annette Kennedy,

Președintele Consiliului Internațional al Nurselor

 
  • Pentru a vizualiza sau descărca documentul click aici.