ALEGEREA MEA

 
 

abdurahmanova_zinaida

Abdurahmanova Zinaida,
Asistent medical principal
IMSP Institutul Mamei şi Copilului

Clinica Pediatrie

 

“Din toate științele, medicina este cea mai nobilă.”
(Hipocrate)

 

Dintotdeauna am știut că vreau să fiu cadru medical. Nu a fost o problemă în alegerea profesiei. De mică am trecut prin multe intervenții chirurgicale. Nu țin minte durerile fizice (eram copil), în amintiri a rămas atitudinea sufletească a personalului medical față de mine, ca pacient.

Am absolvit Școala Medicală din or. Bălți în anul 1981, facultatea asistent medical, profil pediatrie și am avut posibilitatea să-mi continui studiile la Universitatea de Medicină fără examene. Am început să practic profesia de asistent medical la IMSP Spitalul Republican nr.2 (în prezent IMSP Institutul Mamei și Copilului) din Chișinău în secția nr.1 pentru nou-născuți în funcție de asistent medical de gardă. Peste cîteva luni am fost numită în funcție de asistent medical superior în secția de reanimare. Din 2010 şi până în prezent activez în funcție de asistent medical principal, Clinica Pediatrie. În această perioadă am absolvit facultatea de “Psihopedagogie specială” la Universitatea Padagogică de Stat ”Ion Creangă”, deoarece pentru asistentele medicale în acea perioadă nu exista posibilitatea de a obţine studii superioare în domeniul dat. Pe parcursul mai multor ani am profesat profesia de nursing împreună cu procesul didactic, ca profesor la Bazele Științei Nursing, în cadrul Centrului de excelenţă în medicină şi farmacie”R.Pacalo”. Sunt membru a Consiliului Național al Asociaţiei de Nursing din RM, în calitate de șef a Departmentului Nursing în  Pediatrie.

M-am regăsit în profesia de asistent medical prin felul meu de a fi, de a mă comporta atent cu oamenii, cu colegii, îmi place să fac lucrul bine şi cu mare grijă. Consider ca fiecare zi în această profesie îmi oferă posibilitatea să mă dezvolt și să ating noi reușite. Au trecut anii, dar nici până astăzi nu pot uita primul meu serviciu de noapte. Am fost de gardă la post individual, unde am avut în îngrijire un copil în stare exrem de gravă. Toată noaptea am administrat oxigen şi am îndeplinit indicaţiile medicului. Îmi doream nespus de mult ca starea copilului să se îmbunătăţească, însă cu regret spre dimineață copilul a decedat. Situația m-a șocat, plîngeam și nu mă puteam liniști, acest moment a lăsat o amprentă tristă în memoria mea. Era primul meu serviciu de gardă, un început destul de trist, fiindcă în viziunea mea eu mă vedeam ca un salvator, pe când aici chiar din prima zi m-am întâlnit cu o situaţie necunoscută şi greu de a fi înţeleasă pentru mine. Până la acel moment nimeni nu m-a învăţat cum să procedez în asa cazuri. Nici la stagiul practic nu am întâlnit astfel de cazuri, am suferit mult. În ajutor mi-au venit șefa secției şi asistenta medicală superioară care cu mult calm mi-au explicat lucruri importante şi m-au ajutat să depăşesc această situaţie tristă. Anume acest caz m-a făcut să fiu mai puternică, să activez în continuare în secţia de reanimare unde cel mai des se dau luptele pentru viaţă şi moarte. Pot spune că acest domeniu este cel mai greu, cel mai complicat, cel mai responsabil, care cere multe cunoştinţe, competenţe dar şi multă dăruire şi dragoste pentru a primi în dar multe vieţi salvate. Activez în acest domeniu mai mult de 30 de ani, nu am căutat un alt loc mai uşor, fiindcă aici m-am format ca un specialist adevărat, aici am învăţat cum să fiu puternică, cum să înving greutăţile şi nu regret. Dimpotrivă pot spune cu glas tare: “Mă mândresc că sunt asistentă medicală!”  

Reuşita în profesia de asistent medical este bazată pe dăruire şi devotament, pe dorinţa de a face lucrurile cât mai bine pentru pacient. Un zâmbet, o şansă la o viaţă cât mai normală, sunt dezideratele activităţii profesionale ale asistenţilor medicali. În plus, pentru a ajunge într-o funcţie de conducere, contează să-ţi dezvolţi competențele profesionale şi manageriale, dublându-le cu o atitudine adecvată, conştiincioasă, demnitate şi o bună comunicare. Sunt convinsă, în profesia noastră fără implicarea totală în primul rând a sufletului, nu putem face nimic.

 

“A fi fericit cu fericirea celorlalți – iată adevărata fericire și idealul pământesc
al vieții tuturor celor, care se dedică științei medicale.”
(N.I. Pirogov)

 

Pentru a descărca documentul click aici.