Nursing-2019-(652)

Asistenții medicali – o voce lider în sănătate pentru toţi!

By | Conferinte, Noutati | No Comments

An de an, la 12 mai, celebrăm munca asistenţilor medicali, al căror rol în sistemul de sănătate este major. Ziua Internaţională a Asistentului Medical este sărbătorită în toată lumea, pentru a evidenţia rolul important al acestei categorii profesionale. 12 mai marchează ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, considerată fondatoarea acestei profesii. Ea a înfiinţat prima şcoală de asistente medicale la Spitalul “Sf. Thomas” din Londra, în 1860.

Astăzi asistenții medicali reprezintă cea mai numeroasă categorie printre lucrătorii medicali. Acest lucru este de înțeles, deoarece ei efectuează cea mai mare parte din munca unei instituții medicale. Suntem o profesie – o profesie care merită respect și distincție. Vrem ca profesia noastră să fie scoasă din umbră, iar asistenții medicali să participle activ la luarea deciziilor, ca să poată transmite direct mesajele nurselor şi vocea lor să fie auzită.

Despre succesele obţinute dar şi despre problemele cu care se confruntă asistenții medicali s-a discutat în cadrul Conferinţei Naţionale consacrată Zilei Internaţionale a Asistenților Medicali, cu genericul “Nursele – o voce lider în sănătate pentru toți”, care a avut loc la Făleşti. Organizatorii evenimentului sunt Asociaţia de Nursing din RM, Consiliul raional Fălești, IMSP Spitalul raional Fălești și IMSP Centrul de Sănătate Fălești. Inaugurarea conferinței a avut loc cu melodiile ansamblului de violoniști din cadrul școlii de muzică și evoluarea ansamblului de dans “Favorit”. Cu un cuvânt de salut pentru asistenții medicali a venit Domnul Viorel Babii – președintele raionului, Domnul Iurie Osoianu – Directorul IMSP Spitalul raional și Doamna Nina Sciastlivîi – șef al IMSP Centrul de Sănătate Fălești. Lucrările conferinței naționale au continuat cu chestiuni privind sistemul de sănătate din Republica Moldova unde au raportat Doamna Elena Stempovscaia – președintele Asociației de Nursing din RM, Doamna Virginia Șalaru – vicedecan USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Doamna Maria Munteanu – asistent universitar, catedra medicina de familie, vicepreședintele Asociației de Nursing din Moldova, Doamna Tatiana Dnestrean – expert în îngrijiri integrate, Proiectul “Viața Sănătoasă”, Doamna Mariana Negrean – director adjunct pentru instruirea practică CEMF “Raisa Pacalo”, Domnul Andrei Eșanu, Doamna Svetlana Nojac – reprezentant al Companiei ,,Nestle”.

Pentru merite deosebite în domeniul de sănătate, asistenții medicali au fost menționați cu diplome de onoare din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Federației Sindicale SĂNĂTATEA. Pentru publicul prezent la conferință au cântat surorile Osoianu, care au prezentat un frumos program artistic. Conferinţa Naţională a Asistenţilor Medicali de la Făleşti a fost una de neuitat. Am primit foarte multe mesaje de mulţumire, participanţii au rămas satisfăcuţi iar aşteptările au fost depăşite. Din numele tuturor asistenţilor medicali din republică aducem mulţumiri mari Comitetului organizatoric din raionul Făleşti și tuturor care s-au implicat nemijlocit la organizarea acestei conferințe.

Conferinţa Naţională este parte a unui număr mare de activităţi realizate în cadrul Campaniei “Nursing Now” printre care:

 1. Acţiuni de caritate – asistenții medicali de la două spitale de copii din municipiul Chişinău – IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii „V.Ignatenco” şi IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1, care au organizat măsuri de caritate şi au ajutat două familii vulnerabile.
 2. Participarea la Concertul de Caritate „Mâinile care ajută sunt sfinte” pentru susţinerea îngrijirilor la domiciliu, (au participat 100 asistenți medicali)
 3. În instituţiile medicale au fost organizate flashmob-uri pentru susţinerea Campaniei Nursing Now”, câştigătorii acestui eveniment au fost: I loc – IMSP Institutul de Medicină Urgentă, II loc – IMSP Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, III loc – IMSP Clinica Stomatologică pentru Copii
 4. Concurs pentru „Cea mai bună asistentă medicală apreciată de către pacienţi” la nivel raional, republican, municipal și din asistenţa medicală primară. Câștigătorii sunt: Angela Vieru – IMSP Spitalul Raionul Glodeni, Vera Busuioc – IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Elena Roşca – IMSP Institutul Oncologic și Olga Aga – IMSP AMT Râşcani, mun. Chişinău
 5. Concurs fotografic din activitatea asistenților medicali: I loc – IMSP Institutul de Medicină Urgentă; II loc – IMSP Spitalul Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale şi IMSP Spitalul Clinic Republican; III loc – IMSP Institutul Mamei şi Copilului şi IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1
 6. Un alt concurs a fost pentru cel mai bun eseu „Alegerea mea de a deveni asistent medicali” şi aici au fost scrise 118 eseuri. Toate eseurile au fost menţionate cu insigna „Pentru dăruire în profesie” iar eseurile au post publicate în cartea „File de aur din istoria asistenţilor medicali din RM”.

 

Felicităm din inimă toți asistenții medicali cu ocazia sărbătorii profesionale! Primiți cele mai sincere urări de bine! Norocul să vă însoțească mereu, iar visele să devină realitate! Vă dorim multă sănătate, pace și căldură în familiile dumneavoastră!

20190606_114032

Ședința de finisare a proiectului „Controlul Tutunului”

By | Evenimente, Noutati | No Comments

Consumul de tutun este una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite. În secolul XX, consumul de tutun a ucis 100 de milioane de persoane. În 2015 mai mult de 1,1 miliard de oameni au fost fumători. Mai mult de 600.000 de persoane din care peste 25% copii vor deceda datorită expunerii la fumatul pasiv. Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea crește la 8 milioane de persoane anual.

În data de 05 iunie 2019, Asociaţia de Nursing din RM a participat la ședința de finisare a proiectului „Controlul Tutunului”, care a avut loc în orașul Bled, Slovenia. Din partea Asociaţiei de Nursing din RM au participat trei persoane. În cadrul ședinței de finisare fiecare țară participant și-a prezentat raportul final de activitate în cadrul proiectului. S-au abordat activitățile planificate, problemele și barierele întâlnite și lecțiile învățate. În cadrul proiectului internaţional Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului – formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun, Asociaţia de Nursing din RM a realizat un şir de activităţi de combatere a fumatului:

 1. Diseminarea informației privind activitățile proiectului
  a) pagina web nursing94.org, rețeaua de socializare Facebook
  b) ședințele Consiliului Asociației de Nursing care se petrec lunar
  c) publicarea articolelor în revista NURSING (în total au fost publicate – 15 articole)
 1. Informarea comunității prin prezentarea unei comunicări în cadrul Conferințelor Naționale despre riscurile fumatului
  a) Conferințe Naționale cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali – 3 conferințe cu un număr total de participanți 1310
  b) Conferințe la nivel de instituție – 3 conferințe cu un număr total de participanți 295
  c) prezentarea unui comunicat la 2 Conferințe Internaționale
 1. Învățare la distanță (e-learning) cu un rezultat de 20 asistenți medicali care au finisat toate etapele de învățare.
 1. Flashmob-uri – 4 cu un număr total de 335 participanți
 1. Seminare scurte pentru diferite categorii de asistenți medicali (din spital, centre de sănătate, din școală, de familie, etc.) și studenți la medicină – 5 seminare cu un număr total de 102 participanți
 1. Publicarea Ghidului pentru Nurse – Controlul Tutunului (informații și intervenții pentru nurse) distribuite 800 exemplare
 1. In-person workshop-uri pentru asistenți medicali (curs de instruire)
  a) I an – 5 workshop-uri cu un număr total de participanți 114
  b) II an – 8 workshop-uri cu un număr total de participanți 233

Probleme şi dificultăţi

 • Lipsa unei baze de date statistice la nivel de ţară
 • Lipsa de cunoştinţe în tehnologii informaţionale de către asistentele medicale
 • Lipsa de acces la calculatoare şi internet în prealabil la nivel de comunitate în sectarul rural
 • Piedici şi presiuni din partea industriei tutunului

Lecţii învăţate

 • Experienţă internaţională în formarea liderilor puternici şi combaterea fumatului
 • Obtinerea unor competente de lider la nivel european
 • Crerea de exemple de bune-practici în care munca realizată anterior, bună, corectă, valoroasă, să fie exploatată la maximum în proiectele viitoare;
 • Curajul şi increderea de a aplica si pentru alte programe de finantare

Concluzii

 • Experienţă internaţională în formarea liderilor puternici şi combaterea fumatului
 • Obtinerea unor competente de lider la nivel european
 • Crerea de exemple de bune-practici în care munca realizată anterior, bună, corectă, valoroasă, să fie exploatată la maximum în proiectele viitoare;
 • Curajul şi increderea de a aplica si pentru alte programe de finantare
 • Fumatul este factorul de risc major care afectează grav starea de sănătate
 • Conștientizarea necesității renunțării la fumat – un factor important de succes
 • Dependența de nicotină este o boală, nu un obicei, și necesită tratament.

A doua zi, 06 iunie am avut ocazia să participăm la cea de-a 12-a Conferință Științifică Internațională „Problemele și necesitățile societății în domeniul prevenirii și promovării sănătății la toate nivelurile de îngrijire”. La conferință au participat asistente medicale din diferite țări precum Italia, Ungaria, Slovenia, Kazahstan, Canada, Marea Britanie, Kosovo și multe altele. Prezentările au fost actuale și foarte interesante pentru toate asistentele medicale, deaorece s-au abordat date științifice și cercetări în domeniul nursing.

converted_766182109184_o

Ziua Mondială a Sănătății

By | Evenimente, Noutati | No Comments

Ziua Mondială a Sănătății se sărbătoreşte anul acesta cu genericul: “Acoperirea universală cu servicii de bază de sănătate”, ce reflectă obiectivul numărul 1 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oamenii trebuie să beneficieze de îngrijirile de care au nevoie atunci când au nevoie și acolo unde locuiesc. Dar atât în lume, cât și în Moldova mulți, încă foarte mulți oameni sunt forțați să aleagă între sănătate și cheltuielile zilnice, așa ca hrană, îmbrăcăminte, cheltuieli de întreținere a casei, etc.

Evenimentul de Ziua Mondială a Sănătăţii a fost organizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Universitatea de Medicină “N.Testemiţanu” şi în mod deosebit s-au evidenţiat nursele care au fost foarte active: IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Clinica Universitară, IMSP Clinica de Cardiologie, IMSP Spitalul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, IMSP Institutul Mamei şi Copilului, IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1, IMSP Spitalul Clinic Militar Central, IMSP AMT Buiucani şi IMSP AMT Centru, IMSP Centrul de Sănătate Straşeni, IMSP Centrul de Sănătate Varniţa.

“A fi sănătos, e la modă!” Emoții la maxim, energie pozitivă, zâmbete și voie bună. Ziua Mondiala a Sănătății nu are vârstă, la acest eveniment au participat și cei mici, unde au fost foarte activi participând la Lanţul Solidarităţii în jurul havuzului. Cei prezenţi la eveniment au avut ocazia să-şi măsoare pulsul, tensiunea aterială, să-şi aprecieze greutatatea corporală, glucoza în sânge, colesterolul şi să primească sfaturi de la medicii specialişti. Un interes deosebit şi de mare curiozitate a fost metoda nouă a spălatului pe mâni şi verificarea la aparatul cu laser.

Vă doresc mereu să staţi la straja sănătăţii şi să fiţi aşa de active cum aţi fost de 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii. Felicitări de Ziua Mondială a Sănătății, dragi colegi!

IMG_5163

Conferinţa Internaţională privind Controlul Tutunului 26-29 martie 2019

By | Conferinte | No Comments

În perioada 27-29 martie 2019, Asociaţia de Nursing din RM a participat la Conferinţa Internaţională privind Controlul Tutunului care s-a desfăşurat la Bucureşti, România. În total în cadrul conferinţei au participat 400 de participanți din 50 de țări. Programul a inclus 4 sesiuni,
150 de rezumate publicate în revista oficială ENSP “Prevenirea și renunţarea la tutun”. Din partea Asociaţiei de Nursing din RM au participat opt persoane. Prezentare raport în cadrul şedinţei plenare a avut Preşedintele ANRM, Elena Stmpovscaia, apoi s-a participat la workshop împreună cu Asociaţia de Nursing din România.

Consumul de tutun este una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite. În secolul XX, consumul de tutun a ucis 100 de milioane de persoane. În 2015 mai mult de 1,1 miliard de oameni au fost fumători. Mai mult de 600.000 de persoane din care peste 25% copii vor deceda datorită expunerii la fumatul pasiv. Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea crește la 8 milioane de persoane anual.

În cadrul proiectului internaţional Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului – formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun, Asociaţia de Nursing din RM a realizat un şir de activităţi de combatere a fumatului: workshopuri – 312 participanţi, flashmoburi – 100 participanţi, informarea despre activităţile proiectului – 254 persoane, conferinţe naţionale – 3 la care au participat – 805 participanţi, evenimente publice – 104 participanţi, seminare pentru studenţi – 189 şi seminare pentru asistenţii medicali de familie – 340.

Probleme şi dificultăţi

 • Lipsa unei baze de date statistice la nivel de ţară
 • Lipsa de cunoştinţe în tehnologii informaţionale de către asistentele medicale
 • Lipsa de acces la calculatoare şi internet în prealabil la nivel de comunitate în sectarul rural
 • Piedici şi presiuni din partea industriei tutunului

Lecţii învăţate

 • Experienţă internaţională în formarea liderilor puternici şi combaterea fumatului
 • Obtinerea unor competente de lider la nivel european
 • Crerea de exemple de bune-practici în care munca realizată anterior, bună, corectă, valoroasă, să fie exploatată la maximum în proiectele viitoare;
 • Curajul şi increderea de a aplica si pentru alte programe de finantare

Concluzii

 • Experienţă internaţională în formarea liderilor puternici şi combaterea fumatului
 • Obtinerea unor competente de lider la nivel european
 • Crerea de exemple de bune-practici în care munca realizată anterior, bună, corectă, valoroasă, să fie exploatată la maximum în proiectele viitoare;
 • Curajul şi increderea de a aplica si pentru alte programe de finantare
 • Fumatul este factorul de risc major care afectează grav starea de sănătate
 • Conștientizarea necesității renunțării la fumat – un factor important de succes
 • Dependența de nicotină este o boală, nu un obicei, și necesită tratament.
logo

ASOCIAȚIA DE NURSING DIN REPUBLICA MOLDOVA ANUNŢĂ COMPETIȚIA FOTO

By | Noutati | No Comments

“SUNT MÂNDRU DE PROFESIA MEA”

Obiectivul concursului

Scopul concursului este de a evidenția activitățile practice ale unui grup de specialiști în domeniul de nursing și moșit, cu fotografii. Fiecare profesie își aduce contribuția unică la furnizarea îngrijirii medicale, promovarea şi menţinerea sănătății, asigurarea siguranței pacienților. Fotografiile ar trebui să reflecte cât mai mult această contribuție, precum și cele mai importante valori profesionale – compasiunea şi dorința de a servi interesele societății, de a veni în ajutor în cele mai dificile condiții și de a fi cu pacientul în cel mai greu timp pentru el.

 

Cerințe tehnice pentru fotografii

 1. Un participant poate fi membru al Asociației de Nursing din Republica, membru al unei secții specializate sau a unei asociații regionale;
 2. Fotografiile pot fi preluate atât de către participantul la concurs în mod independent, cât și de către un fotograf profesionist, dacă participantul a organizat această fotografiere;
 3. Fiecare participant poate trimite până la 5 fotografii. Participanții trebuie, de asemenea, să păstreze copiile fotografiilor prezentate;
 4. Toate imaginile trebuie trimise electronic sub formă de fișiere separate în JPEG sau TIFF (cu o rezoluție minimă de 300 dpi). Dimensiunea minimă a imaginii / fotografiei este de 1200 de pixeli de-a lungul celei mai lungi părți, ceea ce este necesar pentru imprimarea lucrărilor foto. (Cu alte cuvinte, sunt acceptate imagini digitale preluate de la aparatul foto sub formă de fișiere, cu care nu se mai fac alte manipulări la compresia fișierelor);
 5. Nu sunt permise manipulări cu imagini utilizând programe de calculator sau filtre electronice;
 6. Participanții sunt pe deplin responsabili pentru obținerea permiselor necesare pentru fotografierea obiectelor specifice și permisiunea de a fotografia. Dacă fotografia descrie fața / fețele pacientului, fotografia este luată numai cu consimțământul informat scanat al pacientului pentru a folosi fotografia pentru concurs, pentru a fi utilizat în publicații despre competiție;
 7. Pentru concurs nu sunt acceptate, fotografiile inserate într-un document Word sau fotografii care au inscripții suplimentare și desene aplicate de editorii grafici.

 

Criterii de evaluare și determinarea domeniilor premiilor concurenței

 1. Conformitatea cu temele, luminozitatea imaginii, abordarea creativă și calitatea fotografiilor vor fi principalele criterii pentru alegerea câștigătorilor concursului;
 2. Evaluarea fotografiilor se va desfășura la sediul Asociației de Nursing
 3. Pe baza rezultatelor evaluării fotografiilor prezentate în concurs, se va lua o decizie cu privire la numărul de premii, adică câte premii locul – I, II şi III vor fi atribuite;
 4. Fondul de premii al Asociației de Nursing va fi de 5.000 lei pentru locul I, 3.000 lei pentru locul II și 2.000 lei pentru locul III;
 5. Rezultatele concursului vor fi anunțate de către membrii juriului la şedinţa Consiliului Naţional ANM, câștigătorii vor fi premiați ca parte a sărbătorilor cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali;
 6. Informațiile despre câștigătorii concursului vor fi publicate pe site-ul ANRM, precum și în revista Nursing, pagina Facebook;
 7. Cele mai bune fotografii vor fi, de asemenea, publicate pe pagina web a asociaţiei și în revista profesională Nursing.

 

Data concursului

 1. Concursul se va desfășura până la 29 martie 2019. După 29 martie, recepția fotografiilor competitive nu va fi efectuată;
 2. Fotografiile trebuie trimise la adresa de e-mail nursing@list.ru. Datorită faptului că volumul de e-mail este limitat la 20 MB, vă rugăm să fiți atenți la dimensiunea fișierului și, în caz de depășire, trimiteți fotografiile în mai multe litere. Este necesar să indicați în subiectul scrisorii – concurs de fotografie (denumirea instituţiei);

Dacă aveți întrebări, contactați ANRM prin e-mail nursing@list.ru sau tel. 069125358.

Beautiful silver stethoscope with reflection and blue tint

O noua istorie nursing

By | Evenimente | No Comments

2018 este un an de referință pentru domeniul nursing la nivel mondial. Ar putea fi chiar la rascruce. Niciodata nu am simtit o mai mare nevoie de nursing de înaltă calitate – și niciodată, probabil, forța de muncă nursing a fost nevoită să se confrunte cu multe dificultăți. O profesie globală a aproximativ 23 de milioane de femei și bărbați, asistenti medicali ce aduc o contribuție majoră pentru sănătate și domeniul dat, de la îngrijirea persoanelor în etate pina la combaterea bolilor infecțioase epidemice și reducerea mortalitatii materne si infantile.

Aproape 20 de ani în urmă, Celia Davies, un sociolog lider in nursing, a observat ca fundamentul muncii nursing rareori este pus in discutie la sedintele politice, ci mai mult rămâne ascunsă și invizibila (Davies, 2004). Prea puțin s-a schimbat de atunci, în ciuda unor progrese. Contribuția nursing și potențialul acestuia in îmbunătățirea sănătatii și bunăstarii nu au fost niciodată pe deplin recunoscute sau dezvoltate. Valoarea sa pentru sănătate și societate abia a fost cercetat sau cuantificat în afara domeniului profesional nursing.

Deși majoritatea volumului de munca nursing este privit simplu, acest fapt trebuie sa se schimbe, nu doar pentru faptul ca există o criză globală a forței de muncă și un deficit estimat de nouă milioane de asistenti medicali și moașe până în 2030. Provocările cu care se confronta planeta, societățile noastre și sănătatea națiunilor au implicații majore pentru nursing si asistenti medicali. Politicienii și factorii de decizie politică încep să realizeze că obiectivele globale, cum ar fi obiectivele de dezvoltare durabilă și acoperirea universala de sănătate n pot fi realizate fără consolidarea domeniului nursing. Această oportunitate trebuie cercetata înainte ca aceasta sa dispara complet.

Domeniul nursing în mod paradoxal rămâne în mare parte invizibil fiind în același timp puternic mitologizată pretutindeni, inclusiv rutina sa prin imaginea publica care descriu asistentii medicali în mod stereotip de îngeri sau femei usoare, așa precum am spus mai demult (Salvage, 1985). Majoritatea asistentilor medicali își duc munca în liniște, accepta rolurile subordonate atribuite, și rămân sub radarul managerilor. Uneori sunt pusi pe un piedestal atunci când lucrurile sunt bine, iar de multe ori sunt agresati atunci când lucrurile sunt rele. Totuși, asistenți medicali bine instruiti și împuterniciți sunt necesari mai mult decât oricând pentru a solutiona problema globală privind problemele de sanatate. obiectivele de dezvoltare durabilă și acoperirea universala de sănătate, toate acestea  nu pot fi realizate fără consolidarea nursing.

În cele din urmă, oameni influenți în afara profesiei au inceput sa inteleaga. Pe 27 februarie 2018, a fost lansata o noua campanie globala pe 3 ani care are drept scop implementarea domeniului nursing (www.nursing-now.org). Aceasta se desfășoară în colaborare cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și susținut de Fondul Burdett pentru Nursing și o coaliție de asistenti medicali și alte personalitati.

Lansarea campaniei Nursing Now a atras interesul intregii lumi si mass media, cu evenimente simultane in Marea Britanie, Elveția, Statele Unite ale Americii, Iordania, Africa de Sud și în alte parti. Directorul general OMS recent ales, Dr. Tedros Ghebreyesus, a vorbit la lansare, la fel ca și noul specialist Nursing al Ministerelor Sanatatii numit, Elizabeth Iro. Uimitor, OMS niciodata nu a avut un post nursing de cel mai înalt nivel, chiar dacă asistentii medicali cuprind mai bine de jumătate din forța de muncă din domeniul sănătății globale. Într-adevăr, ultimele decenii profilul și numărul de asistenti medicali care activeaza la OMS au scăzut. Aceeași situatie se poate spune despre multe organizații la toate nivelurile din sistemul de sănătate.

A fost un moment emotional pentru acei care au fost impreuna cu noi de la inceputul campaniei. Dr. Tedros Ghebreyesus insusi este un pioner, un expert in sanatate publica si politician, primul Director General OMS care nu este de profesie medic. Fiind ministrul sanatatii in Etiopia, el a incurajat asistentii medicali. Acest fapt a avut o diferenta majora la indicatorii sanatatii precum terapia antiretrovitala HIV/SIDA. Au fost introduce cinci obiective care trebuie realizate pina la sfrșitul anului 2020.

 1. Investiții mai mari în îmbunătățirea educației, dezvoltarea profesională, standardelor, reglementarea și condițiile de angajare pentru asistenti medicali.
 2. Diseminare sporită și îmbunătățită a practicilor eficiente și inovatoare în domeniul nursing.
 3. Influențe mai mari pentru asistenti medicali și moașe privind politica de sănătate globală și națională, ca parte a unui efort global de a asigura implicarea fortei de munca nursing în procesul de luare a deciziilor
 1. Mai multi asistenti medicali în funcții de conducere și mai multe oportunități de dezvoltare la toate nivelurile.
 1. Mai multe dovezi pentru factorii de decizie politică acolo unde domeniul nursing poate avea cel mai mare impact, pentru a imbunatati potentialul asistentilor medicali.

 

Campania Nursing Acum, stabilește obiective ambițioase in nursing fiind cheia succesului. Insa nu vom reusi daca mai mulți lideri nursing nu vor ocupa roluri influente nu doar in domeniul dat dar ală și în alte domenii. Campania aceasta solicită mai multi asistenti medicale în funcții de conducere și mai multe oportunități de dezvoltare la toate nivelurile. Se doreste ca aproximatv 75% din toate țările sa detina forta de munca nursing la posture de govern, de cea mai înaltă politică de sănătate și managementul echipelor. Mai mult decit atit trebuie asigurati ca sunt pe deplin sustinuti financiar și administrativ, de a contribui la dezvoltarea politicii necesare și competențelor politice.

În sfirsit, ceva se schimba pentru asistentii medicali care doresc să profite de aceste oportunități. Multi asistenti medicali și moașe simt că vocea lor nu este auzită sau ascultata, după cum evidențiază raportul OMS. Unii sunt îngroziți să vorbească când văd neglijarea sau abuzul pacienților și lipsa de încredere în sine pentru a efectua un bine atunci când au ocazia.

Asistenții medicali, ca actori principali în această istorie nouă, vor fi în centrul sistemelor durabile de sănătate care corespund necesitatilor individului și populației, ce sunt potrivite pentru prezent și inovatoare și adaptabile pentru viitor (APPG, 2016). Asistentii medicali lucrează pentru a forma servicii durabile, de înaltă calitate, eficiente și la prețuri accesibile pentru viitor care sa răspunda provocărilor

unor vremuri dificile. Asistentii medicali isi exercita înțelegerea și experiența sa ca practicieni, manageri, profesori, cercetători, factori de decizie și lideri. Ei oferă lidership la toate nivelurile, de la sectia institutiei până la comisia organizațiilor internaționale.

Este timpul să schimbăm paradigma veche și să insistăm sa fim luati în serios. Pentru asistentii medicali au trecut timpurile invizibile, necunoscute, subevaluate și tăcute. Acum este momentul să ne găsim vocile individuale și colective: Nursing acum!

Pentru a descărca documentul click aici.

tobacco_cessation11

STOPAREA FUMATULUI

By | Noutati, Training-uri | No Comments

Echipa din Republica Moldova din cadrul proiectului a organizat în perioada septembrie 2018 – februarie 2019 cinci workshop-uri (29.09.2018; 06.11.2018; 13.11.2018; 07.02.2019; 13.02.2019). Grupurile ţintă pentru workshop au fost asistenţi medicali din diferite direcţii: asistenţa medicală de familie, asistenţa medicală din cadrul instituţiilor de învăţământ, asistenţa medicală primară şi asistenţa medicală din regiunile republicii. Formatorii acestor workshop-uri au fost dna Stempovscaia Elena – coordonatorul proiectului în RM, dna Munteanu Maria – consultant în cadrul proiectului şi dna Cociug Angela – formator în cadrul programului “Formare de Formatori în combaterea fumatului”. Numărul total al participanţilor în cadrul sesiunilor au fost de 128 persoane. Suntem foarte mândri şi bucuroşi de faptul că am avut posibilitatea să acoperim un număr mare de asistenţi medicali în combaterea fumatului. Prin aceste sesiuni asistenţii medicali au învăţat metode de intervenţie în stoparea fumatului în rândul mai multor categorii de fumători: copii, elevi / studenţi, militari, personal medical, femei însărcinate, etc. Schimbul de experienţă acumulat în cadrul sesiunilor este unul binevenit pentru toţi.

De asemenea am avut posibilitatea să prezentăm însuşi proiectul şi activităţile organizate din cadrul acestuia la două conferinţe naţionale a asistenţilor medicali organizate în mun. Chişinău. Prima conferinţă a fost organizată pentru asistenţi medicali de fmailie, care a avut loc în data de 1 noiembrie 2018 cu un număr total de 170 participanţi. Consultantul proiectului, dna Munteanu Maria, a subliniat încă o dată rolul semnificativ al asistenţilor medicali în stoparea fumatului, dat fiind faptul că asistenţii medicali sunt primii specialişti cu un contact direct cu toate categoriile de persoane. Acest rol se reflectă în consultarea pacienţilor (conștientizarea riscurilor) prin susţinerea acestora și controlul renunțării la fumat.

A doua conferinţă a fost organizată pentru personalul medical din cadrul IMSP Institutul Medical de Urgenţă, ce a avut loc în data de 15 noiembrie 2018 cu un număr total de 75 participanţi. Prezentarea a fost efectuată de către dna Pînteac Olga, formator în cadrul programului “Formare de Formatori în combaterea fumatului”. Genericul conferinţei a fost “Fumatul – o ameninţare pentru sănătate şi bunăstare” care a subliniat impactul fumatului ca fiind una dintre cele mai răspândite cauze a mortalităţii şi bolilor în Republica Moldova. În fiecare an, oamenii din țară mor din cauza fumatului, mulți trăind mai mult cu boli legate de fumat. Acesta poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni mai grave de sănătate, unele dintre acestea fiind chiar fatale, iar altele pot provoca daune ireversibile pe termen lung sănătății oamenilor.

Formatorii în cadrul programului “Formare de Formatori în combaterea fumatului” au avut posibilitatea să-şi împărtăşească cunoştinţele acumulate din cadrul sesiunilor de combatere a fumatului altor asistenţi medicali şi studenţi. Formatorul Damian Liliana a organizat două seminare scurte privind dauna fumatului (02.11.2018 / 05.11.2018) pentru personalul militar din cadrul IMSP Spitalul Clinic Militar Central cu un număr total de 84 participanţi. Alţi formatori, Postica Ludmila şi Scoarţă Ecaterina au organizat câte un seminar scurt pentru studenţii nursing (05.12.2018 / 10.12.2018) privind daunele fumatului asupra sănătăţii oamenilor. Seminarele au avut loc în cadrul Centrului de excelenţă în medicină şi farmacie “R.Pacalo” din mun. Chişinău. Studenţii au fost dornici să învețe noi informații privind renunțarea la fumat cu schimb de experiență.

Nursing2

Pentru prima dată, începând din acest an, USMF „N. Testemițanu” va realiza admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”

By | Evenimente, Noutati | No Comments

Image_NursingÎncepând cu vara acestui an, pentru prima dată, la USMF „N. Testemițanu” va avea loc admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”. Acest lucru a devenit posibil datorită suportului autorităților  publice centrale și colaborării  bilaterale între USMF „N. Testemițanu” și Școala de Nursing, MGH Institutul de Profesiuni ale Sănătății, Boston, Massachusetts și a Școlii de Nursing a Universității din Carolina de Nord, Greensboro, SUA
La 30 mai curent, secretarul general de stat, dl Boris Gîlca și reprezentanții USMF „N. Testemițanu”, s-au întâlnit cu dna Inez Tuck, decan al Facultăţii de Nursing, Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston și Nancy Hoffart, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Greensboro.
Aceștia au discutat despre importanța includerii acestui Program în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională în țara noastră, elaborarea planului de învățământ, formarea competențelor de predare în domeniul nursing a cadrelor medicale și materialelor metodico-didactice pentru asigurarea procesului de instruire.
„Introducerea noii specialități, cea de nursing la nivel universitar, este mai mult decât o necesitate, deoarece asistenții medicali, în activitatea lor, sunt puși în fața unor situații complicate pentru gestionarea cărora este nevoie de competență și profesionalism. Totodată, fortificarea capacităților asistenților medicali generali este în corespundere cu strategia națională în domeniul sănătății și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat dl Boris Gîlca.
Studiile la specialitatea Asistență medicală generală vor avea o durată de 4 ani și deja este prezentă în planul de admitere pentru vara anului 2018.
Menționăm că, planul de învățământ a fost aprobat la Senatul USMF, coordonat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. USMF „N. Testemițanu” a obținut autorizarea provizorie de realizare a Programului de studii în urma evaluării externe de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional și Cercetare.
În prezent, educația în nursing este asigurată la nivel de colegiu. Pentru dezvoltarea Programului de nursing, Universitatea beneficiază de suportul școlilor de nursing de la Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston, Massachusetts, al Universităţii din Carolina de Nord, Greensboro și al Universităţii de Stat A&T din Carolina de Nord, Greensboro, SUA

albums

CONFERINTA FINALĂ 27 aprilie 2018

By | Conferinte | No Comments

Chişinău, 27 aprilie 2018 – în cadrul conferinței de totalizare a proiectului “Asistenţii sociali în colaborare pentru schimbări sociale în țările din vecinătatea estică”, consorțiul proiectului a subliniat rezultatele obținute pe parcursul proiectului și a discutat implicațiile pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea asistenţei sociale prin cooperare intersectorială la nivel de comunitate.

Mulțumim acestui proiect și sprijinului acordat de Uniunea Europeană, Agenţiei de Dezvoltare şi Cooperare din Austria, Hilfswerk Austria Internatational,  asociațiilor care s-au angajat prin activităţile implementate să susţină grupurile vulnerabile și să întărească familiile în situaţii de risc. De  asemenea aducem mulţumiri asociaţiilor din Republica Moldova care au implementat proiecte la nivel de comunitate şi au obţinut succese remarcabile.

La lucrările Conferinţei au participat reprezentanţi de onoare de la Hilfswerk Austria International în Republica Moldova, Crucea Roşie din Elveţia, Primari din raioanele Călăraşi şi Orhei, Consilieri locali, Şefi ai Direcţiilor de Asistenţă socială, reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Organizaţiilor Nonguvernamentale din diferite raioane ale republicii, beneficiari, ş.a.

Rezultatele cheie ale proiectului realizat:

Asociatii ca centre de competenţă pentru actori de stat şi privaţi în domeniul social:

 • Elaborarea a 4 documente strategice si planuri operaţionale
 • Elaborarea a 4 strategii pe fundraising
 • Organizarea a 2 studii de vizită (Georgia şi Austria)
 • Organizarea training-urilor de 24 zile
 • Îmbunătăţirea serviciilor informaţionale: buletin informativ, pagina web, mass media
 • Organizarea întîlnirilor sistematice cu membri
 • Împuternicirea a 10.500 de membri a Asociaţiilor
 • Dobândirea a 471 noi membri în cadrul asociaţiilor

Asociaţiile ca advocatori pentru reformă şi dreptate socială:

Georgia / Armenia: elaborarea conceptului privind profesionalizarea lucrătorului social, contribuţie activă privind legea de proiect în domeniul social

Moldova: elaborarea şi aprobarea conceptului privind cooperarea inter-sectorială în furnizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu

Azerbaidjan: Evaluarea învăţământului academic în domeniul social în Azerbaijan

Dialoguri cu părţile interesate: 37 conferinţe / mese rotunde

16 concepte considerate în procesul de luare a deciziilor

Activităţi realizate în cadrul proiectului de către ANRM:

 1. Realizarea studiului OCAT
 2. Crearea bazei de date a ONG-urilor din domeniul social
 3. Elaborarea Strategiei şi Planului de Acţiune
 4. Vizite cu schimb de experienţă în Viena – Austria şi Tibilisi – Georgia
 5. Elaborarea paginii Web
 6. Elaborarea Conceptului de Cooperare Intersectorială în îngrijiri la domiciliu
 7. Elaborarea Strategiei de Fundraising
 • Atelierul curs în parteneriat cu Hilsfwerk International, Austria cu genericul ”Dezvoltarea capacității organizaționale strategice și consolidarea serviciilor medico-sociale de îngrijiri la domiciliu” 6-7 aprilie 2016
 • Atelierul de lucru cu genericul ”Dezvolatarea  si finanţarea durabilă a îngrijirilor la domiciliu”, Moderator: Iaşan Liliana ,Vice Ministru 05.10.2017
 • Atelierul de lucru cu genericul “Elaborarea conceptului de costificare a serviciilor de îngrijire medico-socială la domiciliu”. Moderator: Dumbrăveanu Viorica, Viceministru, 06.10.18
 • Atelier de lucru  ”Dezvolatarea  si finanţarea durabilă a îngrijirilor medicale la domiciliu”, Moderator: Zatîc Tatiana, 13 Noiembrie 2017
 • Atelier de lucru ”Elaborarea  conceptului de  costificare  a serviciilor de îngrijire medico-socială la domiciliu” Moderator: Dumbrăveanu Viorica, Vice Ministru , 1 decembrie 2018

Traininguri cu membrii reţelei

 • Profesionalizarea asistenților sociali în Republica Moldova
 • Mecanisme de cooperare intersectorială, Viorica Dumbrăveanu
 • Cooperarea intersectorială în domeniul îngrijirilor la domiciliu în Republica Moldova, Angela Chirilov
 • Acreditarea prestatorilor de servicii sociale
 • Recomandări practice pentru acreditarea prestatorilor de servicii de îngrijire socială la domiciliu, A. Chirilov, 02.12.17
 • Fișa de autoevaluare / evaluare a serviciului de îngrijire socială la domiciliu
 • Managementul proiectului, Mariana Buruiană

PROIECTE GRANTURI MICI:

 1. “Îmbunătățirea protecției și păstrării familiei la nivel local prin dezvoltarea capacităților de advocacy comunitare”, implementat de către Ajutorul Creştin din Moldova.
 2. „Academia Familiei” – serviciul de asistență și sprijin pentru consolidarea familiei, implementat de Centrul Informaţional Tighina, Căuşeni
 3. “Consolidarea parteneriatului interdisciplinar pentru furnizarea serviciilor sociale familiilor în situații de risc”, implementat de către Asociaţia HUMANITAS
 4. „Reţeaua locală – model de intervenţie intersectorială”, implementat de Centrul Internaţional pentru Cooperare şi Dezvoltare PHOENIX

REZULTATE OBŢINUTE – GRANTURI MICI:
Familii consolidate – 394
Specialişti formaţi şi implicaţi în păstrarea familiei – 516
Persoane informate – 3900
Voluntari – 457
Localităţi – 28
Reţele locale create – 19
Dosare de lucru create cu utilizarea instrumentelor de lucru necesare – 34
Campanii de advocacy – 9
Participanţi / beneficiari – 3730
Echipe intersectoriale – 30
Ateliere – 12 ateliere raionale
Seminare de informare – 18
Training – 24
Şedinţe de Consiliere psihologică şi socială – 93
Chestionare de satisfacţie – 60
Mese rotunde – 19
Tabere de vară – 129 copii
Festivalul familiei – 9 localităţi, 2900 participanţi

Vizibilitate:
Interviuri radio – 16
Spot video – 2
Broşuri – 3160 exemplare
Ghid social 6 00 exemplare
Pliante – 150
Postere – 10 tipuri
Publicaţii ziare: Ziarul de sud – 1108, Moldova Suverană – 2257, Adevărul – 97, Revista Profit – 2600, Revista NURSING – 1800
Conferinţe de presă – 2

FirstEn

COMUNICAT DE PRESĂ

By | Conferinte | No Comments

Uniunea Europeană susţine profesionalizarea lucrătorilor sociali în țările parteneriatului estic

Conferința regională a proiectului finanțat de Uniunea Europeană “Lucrătorii sociali în colaborare pentru schimbări sociale” arată modul în care asistenții / lucrătorii sociali pot susține eficient grupurile vulnerabile din Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Moldova. Datorită proiectului, asociațiile de asistenți sociali și-au îmbunătățit capacitățile de a-și consolida cei 10.500 de membri, precum și 160 de organizații locale.

Tbilisi, 28 martie – în cadrul conferinței de încheiere a proiectului “Lucrătorii sociali în colaborare pentru schimbări sociale”, consorțiul proiectului a subliniat rezultatele obținute pe parcursul proiectului și a discutat implicațiile pentru dezvoltarea viitoare a profesiei asistentului / lucrătorului social în regiune.

Vorbind la deschiderea conferinței, Vincent Rey, șeful secției de cooperare a Delegației Uniunii Europene în Georgia, a declarat: “Mulțumită acestui proiect și sprijinului acordat de Uniunea Europeană, asociațiile locale de lucrători sociali și-au îmbunătățit și lărgit serviciile. Munca socială profesională și accesibilă este un instrument esențial pentru schimbarea socială pozitivă. Suntem mândri că susținem eforturile asociațiilor de asistenți sociali care se angajează să împuternicească grupurile vulnerabile și să întărească familiile din regiunile Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Moldova.”

Gerhard Schaumberger, șeful agenției austriece de dezvoltare din Georgia, a declarat: “Suntem mândri că am contribuit la consolidarea activității sociale profesionale în Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Moldova. Lucrătorii / Asistenţii sociali sunt membri critici ai societății care lucrează cu sârguință pentru a calma suferința și îmbunătăți viața oamenilor prin angajamentul lor de a promova schimbările sociale și de a le da putere oamenilor. Lucrătorii / Asistenţii sociali au un rol important în îmbunătățirea vieții celor care au cel mai mult nevoie de ele.

În cadrul sesiunii de deschidere, Nino Shatberashvili, președintele Asociației Asistenților Sociali din Georgia, a declarat: “Asistența socială este o profesie de sprijin – sprijină persoanele în realizarea drepturilor lor sociale și sprijină statutul într-o mare măsură în realizarea așteptărilor oamenilor, în ceea ce privește bunăstarea și îmbunătățirea standardelor lor de viață. Această profesie este foarte puternică, susține și transformă sistemele de bunăstare”.

Realizările proiectului

Pe lângă discutarea chestiunilor actuale privind reformele sociale și profesionalizarea activității sociale în regiune, au fost prezentate principalele rezultate și realizări ale proiectului “Lucrătorii sociali în colaborare pentru schimbări sociale.”

Asociațiile de asistenți sociali din Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Moldova și-au îmbunătățit capacitățile organizaționale, precum și serviciile sale de activități de informare către cei 10.500 de membri și suporteri, colaborând intens cu 160 de organizații locale, pentru a oferi servicii mai eficiente  pentru grupuri vulnerabile și, de asemenea, au dezvoltat și au implementat cu succes 16 concepte și lucrări profesionale noi privind îmbunătățirea standardelor, legi și reglementări în domeniul social.

În plus, au fost acordate 15 mini granturi către 24 de organizații locale ale ONG-urilor din Armenia, Georgia și Moldova, cu o sumă totală de 540.000 EUR și o sumă medie de 36.000 EUR. Granturile mici au acoperit 8 regiuni din Georgia, 5 regiuni din Armenia și 9 regiuni ale Moldovei. ONG-urile locale și-au sporit capacitățile precum și abilitățile în domeniul asistenței sociale și de prestare a serviciilor, cooperarea intersectorială cu alte părți interesate și împuternicirea grupurilor vulnerabile ale populației, în special a familiilor, de a contribui la consolidarea și păstrarea familiei. Programul de granturi mici a ajuns la aproximativ 3500 beneficiari direcți și părți interesate (asistenți sociali, reprezentanți ai ONG-urilor, autorități, mass-media, etc.) au stabilit 81 mecanisme de funcționare a cooperării inter-sectoriale la nivel local sau regional pentru o susţinere mai eficientă orientat familiilor și copiilor aflați în dificultate, elaborarea a 44 de manuale / broșuri / module de formare și realizarea  aproximativ a 200 de întâlniri de informare și măsuri de sensibilizare.

Datele cheie ale proiectului

Uniunea Europeană și Agenția Austriacă de Dezvoltare susțin proiectul “Lucrătorii sociali în colaborare pentru schimbări socială”. Acesta este implementat de către organizația austriacă “Hilfswerk International”, în colaborare cu Asociația Asistenților Sociali din Georgia (GASW), Asociația Asistenților Sociali din Armenia (AASW), Asociația Publică a Asistenței Sociale din Azerbaidjan (ASWPU) și Asociația de Nursing din Republica Moldova (NARM) în perioada august 2015 – mai 2018, cu un buget total de 1.079.413 EUR.

Scopul principal al proiectului a fost de a contribui la bunăstarea socială a grupurilor vulnerabile, la o mai mare justiție socială și schimbare socială prin dezvoltarea și consolidarea conceptului de acces social la cele patru țări participante în cadrul proiectului.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Nicole Maria Bauer
Hilfswerk International, director regional Caucazul de Sud
Email: nicole.bauer@hwa.or.at

Nino Shatberashvili

Asociația Asistenților Sociali din Georgia, președinte
Telefon: + 995 32 239 00 71
Email: nino.sh@gasw.org

Tamriko Mikadze
Ofițer de presă și informare, Delegația Uniunii Europene în Georgia
Telefon: +995 32 2943763

Email: tamriko.mikadze@eeas.europa.eu

 

Pentru a vizualiza informația deplină faceți click aici.