20190606_114032

Ședința de finisare a proiectului „Controlul Tutunului”

By | Evenimente, Noutati | No Comments

Consumul de tutun este una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite. În secolul XX, consumul de tutun a ucis 100 de milioane de persoane. În 2015 mai mult de 1,1 miliard de oameni au fost fumători. Mai mult de 600.000 de persoane din care peste 25% copii vor deceda datorită expunerii la fumatul pasiv. Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea crește la 8 milioane de persoane anual.

În data de 05 iunie 2019, Asociaţia de Nursing din RM a participat la ședința de finisare a proiectului „Controlul Tutunului”, care a avut loc în orașul Bled, Slovenia. Din partea Asociaţiei de Nursing din RM au participat trei persoane. În cadrul ședinței de finisare fiecare țară participant și-a prezentat raportul final de activitate în cadrul proiectului. S-au abordat activitățile planificate, problemele și barierele întâlnite și lecțiile învățate. În cadrul proiectului internaţional Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului – formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun, Asociaţia de Nursing din RM a realizat un şir de activităţi de combatere a fumatului:

 1. Diseminarea informației privind activitățile proiectului
  a) pagina web nursing94.org, rețeaua de socializare Facebook
  b) ședințele Consiliului Asociației de Nursing care se petrec lunar
  c) publicarea articolelor în revista NURSING (în total au fost publicate – 15 articole)
 1. Informarea comunității prin prezentarea unei comunicări în cadrul Conferințelor Naționale despre riscurile fumatului
  a) Conferințe Naționale cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali – 3 conferințe cu un număr total de participanți 1310
  b) Conferințe la nivel de instituție – 3 conferințe cu un număr total de participanți 295
  c) prezentarea unui comunicat la 2 Conferințe Internaționale
 1. Învățare la distanță (e-learning) cu un rezultat de 20 asistenți medicali care au finisat toate etapele de învățare.
 1. Flashmob-uri – 4 cu un număr total de 335 participanți
 1. Seminare scurte pentru diferite categorii de asistenți medicali (din spital, centre de sănătate, din școală, de familie, etc.) și studenți la medicină – 5 seminare cu un număr total de 102 participanți
 1. Publicarea Ghidului pentru Nurse – Controlul Tutunului (informații și intervenții pentru nurse) distribuite 800 exemplare
 1. In-person workshop-uri pentru asistenți medicali (curs de instruire)
  a) I an – 5 workshop-uri cu un număr total de participanți 114
  b) II an – 8 workshop-uri cu un număr total de participanți 233

Probleme şi dificultăţi

 • Lipsa unei baze de date statistice la nivel de ţară
 • Lipsa de cunoştinţe în tehnologii informaţionale de către asistentele medicale
 • Lipsa de acces la calculatoare şi internet în prealabil la nivel de comunitate în sectarul rural
 • Piedici şi presiuni din partea industriei tutunului

Lecţii învăţate

 • Experienţă internaţională în formarea liderilor puternici şi combaterea fumatului
 • Obtinerea unor competente de lider la nivel european
 • Crerea de exemple de bune-practici în care munca realizată anterior, bună, corectă, valoroasă, să fie exploatată la maximum în proiectele viitoare;
 • Curajul şi increderea de a aplica si pentru alte programe de finantare

Concluzii

 • Experienţă internaţională în formarea liderilor puternici şi combaterea fumatului
 • Obtinerea unor competente de lider la nivel european
 • Crerea de exemple de bune-practici în care munca realizată anterior, bună, corectă, valoroasă, să fie exploatată la maximum în proiectele viitoare;
 • Curajul şi increderea de a aplica si pentru alte programe de finantare
 • Fumatul este factorul de risc major care afectează grav starea de sănătate
 • Conștientizarea necesității renunțării la fumat – un factor important de succes
 • Dependența de nicotină este o boală, nu un obicei, și necesită tratament.

A doua zi, 06 iunie am avut ocazia să participăm la cea de-a 12-a Conferință Științifică Internațională „Problemele și necesitățile societății în domeniul prevenirii și promovării sănătății la toate nivelurile de îngrijire”. La conferință au participat asistente medicale din diferite țări precum Italia, Ungaria, Slovenia, Kazahstan, Canada, Marea Britanie, Kosovo și multe altele. Prezentările au fost actuale și foarte interesante pentru toate asistentele medicale, deaorece s-au abordat date științifice și cercetări în domeniul nursing.

converted_766182109184_o

Ziua Mondială a Sănătății

By | Evenimente, Noutati | No Comments

Ziua Mondială a Sănătății se sărbătoreşte anul acesta cu genericul: “Acoperirea universală cu servicii de bază de sănătate”, ce reflectă obiectivul numărul 1 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oamenii trebuie să beneficieze de îngrijirile de care au nevoie atunci când au nevoie și acolo unde locuiesc. Dar atât în lume, cât și în Moldova mulți, încă foarte mulți oameni sunt forțați să aleagă între sănătate și cheltuielile zilnice, așa ca hrană, îmbrăcăminte, cheltuieli de întreținere a casei, etc.

Evenimentul de Ziua Mondială a Sănătăţii a fost organizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Universitatea de Medicină “N.Testemiţanu” şi în mod deosebit s-au evidenţiat nursele care au fost foarte active: IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Clinica Universitară, IMSP Clinica de Cardiologie, IMSP Spitalul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, IMSP Institutul Mamei şi Copilului, IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1, IMSP Spitalul Clinic Militar Central, IMSP AMT Buiucani şi IMSP AMT Centru, IMSP Centrul de Sănătate Straşeni, IMSP Centrul de Sănătate Varniţa.

“A fi sănătos, e la modă!” Emoții la maxim, energie pozitivă, zâmbete și voie bună. Ziua Mondiala a Sănătății nu are vârstă, la acest eveniment au participat și cei mici, unde au fost foarte activi participând la Lanţul Solidarităţii în jurul havuzului. Cei prezenţi la eveniment au avut ocazia să-şi măsoare pulsul, tensiunea aterială, să-şi aprecieze greutatatea corporală, glucoza în sânge, colesterolul şi să primească sfaturi de la medicii specialişti. Un interes deosebit şi de mare curiozitate a fost metoda nouă a spălatului pe mâni şi verificarea la aparatul cu laser.

Vă doresc mereu să staţi la straja sănătăţii şi să fiţi aşa de active cum aţi fost de 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii. Felicitări de Ziua Mondială a Sănătății, dragi colegi!

Beautiful silver stethoscope with reflection and blue tint

O noua istorie nursing

By | Evenimente | No Comments

2018 este un an de referință pentru domeniul nursing la nivel mondial. Ar putea fi chiar la rascruce. Niciodata nu am simtit o mai mare nevoie de nursing de înaltă calitate – și niciodată, probabil, forța de muncă nursing a fost nevoită să se confrunte cu multe dificultăți. O profesie globală a aproximativ 23 de milioane de femei și bărbați, asistenti medicali ce aduc o contribuție majoră pentru sănătate și domeniul dat, de la îngrijirea persoanelor în etate pina la combaterea bolilor infecțioase epidemice și reducerea mortalitatii materne si infantile.

Aproape 20 de ani în urmă, Celia Davies, un sociolog lider in nursing, a observat ca fundamentul muncii nursing rareori este pus in discutie la sedintele politice, ci mai mult rămâne ascunsă și invizibila (Davies, 2004). Prea puțin s-a schimbat de atunci, în ciuda unor progrese. Contribuția nursing și potențialul acestuia in îmbunătățirea sănătatii și bunăstarii nu au fost niciodată pe deplin recunoscute sau dezvoltate. Valoarea sa pentru sănătate și societate abia a fost cercetat sau cuantificat în afara domeniului profesional nursing.

Deși majoritatea volumului de munca nursing este privit simplu, acest fapt trebuie sa se schimbe, nu doar pentru faptul ca există o criză globală a forței de muncă și un deficit estimat de nouă milioane de asistenti medicali și moașe până în 2030. Provocările cu care se confronta planeta, societățile noastre și sănătatea națiunilor au implicații majore pentru nursing si asistenti medicali. Politicienii și factorii de decizie politică încep să realizeze că obiectivele globale, cum ar fi obiectivele de dezvoltare durabilă și acoperirea universala de sănătate n pot fi realizate fără consolidarea domeniului nursing. Această oportunitate trebuie cercetata înainte ca aceasta sa dispara complet.

Domeniul nursing în mod paradoxal rămâne în mare parte invizibil fiind în același timp puternic mitologizată pretutindeni, inclusiv rutina sa prin imaginea publica care descriu asistentii medicali în mod stereotip de îngeri sau femei usoare, așa precum am spus mai demult (Salvage, 1985). Majoritatea asistentilor medicali își duc munca în liniște, accepta rolurile subordonate atribuite, și rămân sub radarul managerilor. Uneori sunt pusi pe un piedestal atunci când lucrurile sunt bine, iar de multe ori sunt agresati atunci când lucrurile sunt rele. Totuși, asistenți medicali bine instruiti și împuterniciți sunt necesari mai mult decât oricând pentru a solutiona problema globală privind problemele de sanatate. obiectivele de dezvoltare durabilă și acoperirea universala de sănătate, toate acestea  nu pot fi realizate fără consolidarea nursing.

În cele din urmă, oameni influenți în afara profesiei au inceput sa inteleaga. Pe 27 februarie 2018, a fost lansata o noua campanie globala pe 3 ani care are drept scop implementarea domeniului nursing (www.nursing-now.org). Aceasta se desfășoară în colaborare cu Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și susținut de Fondul Burdett pentru Nursing și o coaliție de asistenti medicali și alte personalitati.

Lansarea campaniei Nursing Now a atras interesul intregii lumi si mass media, cu evenimente simultane in Marea Britanie, Elveția, Statele Unite ale Americii, Iordania, Africa de Sud și în alte parti. Directorul general OMS recent ales, Dr. Tedros Ghebreyesus, a vorbit la lansare, la fel ca și noul specialist Nursing al Ministerelor Sanatatii numit, Elizabeth Iro. Uimitor, OMS niciodata nu a avut un post nursing de cel mai înalt nivel, chiar dacă asistentii medicali cuprind mai bine de jumătate din forța de muncă din domeniul sănătății globale. Într-adevăr, ultimele decenii profilul și numărul de asistenti medicali care activeaza la OMS au scăzut. Aceeași situatie se poate spune despre multe organizații la toate nivelurile din sistemul de sănătate.

A fost un moment emotional pentru acei care au fost impreuna cu noi de la inceputul campaniei. Dr. Tedros Ghebreyesus insusi este un pioner, un expert in sanatate publica si politician, primul Director General OMS care nu este de profesie medic. Fiind ministrul sanatatii in Etiopia, el a incurajat asistentii medicali. Acest fapt a avut o diferenta majora la indicatorii sanatatii precum terapia antiretrovitala HIV/SIDA. Au fost introduce cinci obiective care trebuie realizate pina la sfrșitul anului 2020.

 1. Investiții mai mari în îmbunătățirea educației, dezvoltarea profesională, standardelor, reglementarea și condițiile de angajare pentru asistenti medicali.
 2. Diseminare sporită și îmbunătățită a practicilor eficiente și inovatoare în domeniul nursing.
 3. Influențe mai mari pentru asistenti medicali și moașe privind politica de sănătate globală și națională, ca parte a unui efort global de a asigura implicarea fortei de munca nursing în procesul de luare a deciziilor
 1. Mai multi asistenti medicali în funcții de conducere și mai multe oportunități de dezvoltare la toate nivelurile.
 1. Mai multe dovezi pentru factorii de decizie politică acolo unde domeniul nursing poate avea cel mai mare impact, pentru a imbunatati potentialul asistentilor medicali.

 

Campania Nursing Acum, stabilește obiective ambițioase in nursing fiind cheia succesului. Insa nu vom reusi daca mai mulți lideri nursing nu vor ocupa roluri influente nu doar in domeniul dat dar ală și în alte domenii. Campania aceasta solicită mai multi asistenti medicale în funcții de conducere și mai multe oportunități de dezvoltare la toate nivelurile. Se doreste ca aproximatv 75% din toate țările sa detina forta de munca nursing la posture de govern, de cea mai înaltă politică de sănătate și managementul echipelor. Mai mult decit atit trebuie asigurati ca sunt pe deplin sustinuti financiar și administrativ, de a contribui la dezvoltarea politicii necesare și competențelor politice.

În sfirsit, ceva se schimba pentru asistentii medicali care doresc să profite de aceste oportunități. Multi asistenti medicali și moașe simt că vocea lor nu este auzită sau ascultata, după cum evidențiază raportul OMS. Unii sunt îngroziți să vorbească când văd neglijarea sau abuzul pacienților și lipsa de încredere în sine pentru a efectua un bine atunci când au ocazia.

Asistenții medicali, ca actori principali în această istorie nouă, vor fi în centrul sistemelor durabile de sănătate care corespund necesitatilor individului și populației, ce sunt potrivite pentru prezent și inovatoare și adaptabile pentru viitor (APPG, 2016). Asistentii medicali lucrează pentru a forma servicii durabile, de înaltă calitate, eficiente și la prețuri accesibile pentru viitor care sa răspunda provocărilor

unor vremuri dificile. Asistentii medicali isi exercita înțelegerea și experiența sa ca practicieni, manageri, profesori, cercetători, factori de decizie și lideri. Ei oferă lidership la toate nivelurile, de la sectia institutiei până la comisia organizațiilor internaționale.

Este timpul să schimbăm paradigma veche și să insistăm sa fim luati în serios. Pentru asistentii medicali au trecut timpurile invizibile, necunoscute, subevaluate și tăcute. Acum este momentul să ne găsim vocile individuale și colective: Nursing acum!

Pentru a descărca documentul click aici.

Nursing2

Pentru prima dată, începând din acest an, USMF „N. Testemițanu” va realiza admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”

By | Evenimente, Noutati | No Comments

Image_NursingÎncepând cu vara acestui an, pentru prima dată, la USMF „N. Testemițanu” va avea loc admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”. Acest lucru a devenit posibil datorită suportului autorităților  publice centrale și colaborării  bilaterale între USMF „N. Testemițanu” și Școala de Nursing, MGH Institutul de Profesiuni ale Sănătății, Boston, Massachusetts și a Școlii de Nursing a Universității din Carolina de Nord, Greensboro, SUA
La 30 mai curent, secretarul general de stat, dl Boris Gîlca și reprezentanții USMF „N. Testemițanu”, s-au întâlnit cu dna Inez Tuck, decan al Facultăţii de Nursing, Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston și Nancy Hoffart, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Greensboro.
Aceștia au discutat despre importanța includerii acestui Program în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională în țara noastră, elaborarea planului de învățământ, formarea competențelor de predare în domeniul nursing a cadrelor medicale și materialelor metodico-didactice pentru asigurarea procesului de instruire.
„Introducerea noii specialități, cea de nursing la nivel universitar, este mai mult decât o necesitate, deoarece asistenții medicali, în activitatea lor, sunt puși în fața unor situații complicate pentru gestionarea cărora este nevoie de competență și profesionalism. Totodată, fortificarea capacităților asistenților medicali generali este în corespundere cu strategia națională în domeniul sănătății și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat dl Boris Gîlca.
Studiile la specialitatea Asistență medicală generală vor avea o durată de 4 ani și deja este prezentă în planul de admitere pentru vara anului 2018.
Menționăm că, planul de învățământ a fost aprobat la Senatul USMF, coordonat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. USMF „N. Testemițanu” a obținut autorizarea provizorie de realizare a Programului de studii în urma evaluării externe de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional și Cercetare.
În prezent, educația în nursing este asigurată la nivel de colegiu. Pentru dezvoltarea Programului de nursing, Universitatea beneficiază de suportul școlilor de nursing de la Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston, Massachusetts, al Universităţii din Carolina de Nord, Greensboro și al Universităţii de Stat A&T din Carolina de Nord, Greensboro, SUA

partenerss

Parteneriat – Adunarea generala: „Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului”

By | Evenimente | No Comments

Adunarea generală în cadrul proiectului regional: „Centrul de Excelență a nurselor din Europa de est în controlul tutunului – formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun“

Proiectul dat se bazează pe implementarea instruirii în controlul tutunului, care susține, pe termen lung, modificările standardelor practice de îngrijire medicală. Proiectul implică șase țări: Republica Cehă (în calitate de lider regional), Ungaria, România, Slovacia, Slovenia și Republica Moldova.

image_1_partenersGrupul țintă sunt nursele, cel mai mare grup de profesioniști de îngrijire medicală profesională, care are în mod clar cel mai mare impact asupra evoluției prevalenței fumatului și încercarea de renunțare printre personalul medical și pacienți. Scopurile principale ale proiectului sunt: sporirea cunoștințelor nurselor și capacitatea leadership în tratamentul dependenței fumatului, contribuția în prevenirea cancerului, și crearea posibilităților de a influența instruirea nursing și standardele practice prin  advocacy în Europa Centrală și de Est.

Pentru Republica Moldova a fost o deosebită onoare să fie parte componentă a acestui proiect  internaţional, care s-a alăturat proiectului la 1 februarie 2017, datorită grantului oferit de către Fundaţia Bristol-Meyers Squibb. Suntem convinşi, că această colaborare va contribui la promovarea spiritului participativ și stimularea nurselor din RM, precum și va crea un sistem complex de informare a populației și de consiliere pentru abandonul fumatului.

Astfel, pe data de 20 martie, 2018 la Bucureşti a avut loc adunarea generală a ţărilor partenere pentru a raporta rezultatele activităţilor în cadrul proiectului după un an de implementare. În cadrul adunării au participat reperezentanţii ţărilor partenere cât şi donatorii proiectului. Din partea RM au participat Dna Munteanu Maria, consultant principal în cadrul proiectului şi Dna Tîrziu Liliana, traducător.Image2_parteners

În cadrul acestei întruniri a fost prezentat raportul final privind implementarea activităţilor în cadrul proiectului în RM. Punctele forte ale proiectului fiind experienţa internaţională; metode şi forme noi de transmitere a informaţiei anti-fumat pentru asistenţi medicali, populaţie şi fumători; conştientizarea mai aprofundată a riscului fumatului şi implicarea mai activă a asistenţilor medicali în combaterea acestui viciu periculos.

Activităţile proiectului au inclus sesiuni de workshop cu participarea a 115 asistenţi medicali, organizarea diverselor flashmob-uri cu ocazia Zilei Anti-fumat, lansarea cursului de instruire online pentru asistenţi medicali şi diseminarea diverselor activităţi în cadrul proiectului.

Prin această cale aducem sincere mulţumiri echipei de coordonare şi finanţare a acestui proiect şi tuturor partenerilor participanţi în acest proiect important de colaborare.

 

Munteanu Maria,
Consultant principal în cadrul proiectului în RM

Happy_day

Felicitare cu ocazia Zilei Internationale a Asistentilor Medicali

By | Evenimente | No Comments

Mesaj de felicitare

Dragi colege şi colegi!

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali / Nurselor – 12 mai – felicit toți asistenții medicali din toate instituțiile medicale care stau la straja sănătății populației.

Zi de zi, voi toţi dăruiţi tot ce aveţi mai bun din cunoştinţa voastră, din spiritul vostru de solidaritate şi din serviciul vostru pentru a menţine şi a restabili sănătatea pacienților.

Zi de zi le oferiţi celor care au nevoie de îngrijire nu numai ajutorul vostru profesional, ci şi mângâiere, care izvorăşte din bunăvoinţa voastră, din angajamentul vostru şi din umanismul vostru profund. Sunteţi categoria cea mai numeroasă din instituţiile noastre din domeniul sănătății. În fiecare viaţă salvată, în fiecare copil vaccinat, în fiecare naştere asistată, în fiecare dezbatere pe tema sănătăţii, în fiecare tratament aplicat, în fiecare pacient care beneficiază din plin de atenţie şi sprijin se simte prezenţa eforturilor depuse de asistenții medicali.

Vă adresez din suflet calde şi sincere urări de sănătate şi prosperare, echilibru spiritual, realizări frumoase şi noi succese în realizarea sarcinilor nobile pe tărâmul profesiei noastre deloc uşoare, care zi de zi ne oferă provocări, dar şi motivaţii pentru performanţă şi perfecţiune.

Vă doresc activitate fructuoasă, precum şi toată dragostea şi afecţiunea celor apropiaţi! Fie ca perseverenţa şi spiritul de sacrificiu să vă însoţească mereu în alinarea suferinţelor pacienţilor! Pentru munca Dumneavoastră cu abnegaţie Vămulţumesc din suflet!

Cu deosebit respect și mult drag de voi,

Elena Stempovscaia,
Președintele Asociației de Nursing din Republica Moldova